Bagaimana SVB memerangkap teknologi hijau
site

Bagaimana SVB memerangkap teknologi hijau

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Moral Money kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda.

Lawati hab Moral Money kami untuk semua berita, pendapat dan analisis ESG terkini dari seluruh FT

Satu perkara untuk dimulakan: semasa kami pergi ke akhbar, ketua eksekutif BlackRock Larry Fink mengeluarkan surat tahunannya kepada ketua eksekutif, memberi amaran bahawa kegagalan Silicon Valley Bank boleh mencetuskan “krisis bergulir perlahan” dalam sistem kewangan AS, “dengan lebih banyak rampasan. dan penutupan akan datang”. Yikes. (Kami akan kembali kepada pemikirannya tentang kemampanan pada hari Jumaat.)

Sementara itu, dalam surat berita hari ini kita melihat persoalan sama ada gerakan kelestarian dipersalahkan atas kejatuhan SVB? Kepada peminat, itu mungkin kelihatan seperti soalan yang tidak masuk akal untuk ditanya. Tetapi kanan AS telah mengumpul dana perang yang besar untuk menyerang “kapitalisme bangun” dan melontar peluru berpandu politik di sebelah kiri. Malah, pada persidangan NYU Stern mengenai kemampanan semalam, saya mendengar beberapa peserta meneka bahawa sekitar $30 bilion telah mencecah tabung anti-alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) di peringkat negeri dan persekutuan.

Paul Knopp, pengerusi dan ketua eksekutif KPMG US, memberitahu acara itu dia tidak melihat sebarang tanda bahawa gerakan anti-ESG ini telah mengubah tingkah laku pemimpin perniagaan AS dengan cara yang ketara; walaupun ada yang berhati-hati untuk bercakap tentang ESG di khalayak ramai, usaha mereka (lebih senyap) untuk menerima sebab yang mampan semakin pesat dalam kalangan sebahagian besar syarikat, termasuk yang berada di negeri “merah”, katanya kepada saya.

Tetapi dalam satu tanda bagaimana kumpulan sayap kanan sudah menggunakan peti perang $30bn itu, Republikan melancarkan perang terhadap “kapitalisme bangun” dan menyalahkannya atas kegagalan SVB. Baca cerita kami di bawah untuk beberapa butiran. Dan kemudian ambil perhatian tentang bahagian yang kami jalankan pada hari Isnin yang menunjukkan betapa peliknya tuduhan ini, kerana jika SVB telah memberi perhatian kepada “G” – iaitu tadbir urus – pengurusan risikonya mungkin tidak begitu mengerikan.

Sementara itu, Kenza menjelaskan bahawa struktur tawaran pinjaman SVB menghalang pemula yang mampan (antara lain) daripada mempelbagaikan kumpulan tunai. Seperti biasa, beritahu kami pendapat anda dan/atau sampaikan apa-apa lagi petua tentang SVB dan kesannya terhadap dunia hijau. (Gillian Tett)

‘Tiada banyak ruang untuk rundingan’

Satu cara untuk melihat kegagalan Silicon Valley Bank ialah walaupun pengurusan risiko kadar faedahnya yang boleh dipersoalkan, ia patut diberi kredit kerana menyokong syarikat kritikal iklim yang berani yang tidak akan disentuh oleh bank pelaburan.

Tetapi, menurut seorang penyokong kapitalis teroka berpuluh-puluh syarikat permulaan iklim AS, SVB sengaja menjauhkan syarikat-syarikat ini daripada penyokong berpotensi lain. Ia melakukan ini dengan memasukkan klausa berduri ke dalam tawaran pinjaman yang menghalang pemula daripada memegang deposit di tempat lain — tetapi itu juga mempunyai kesan meningkatkan risiko penumpuan SVB.

“Sama ada mereka [start-ups] mempunyai semua wang mereka dengan SVB atau tiada wang tunai mereka di sana, yang jelas saya rasa sebahagiannya menyebabkan panik yang membawa kepada kepanikan menjelang hujung minggu,” Lindsay Luger, pengasas bersama pelabur teroka teknologi iklim Energy Impact Partners (EIP), yang menguruskan $2.5bn, memberitahu saya semalam semasa panel di acara NYU.

“Banyak syarikat kami sebenarnya cuba merundingkan klausa itu, tetapi ia adalah pemberi pinjaman terbesar kepada ruang itu,” kata Luger. “Mereka menawarkan syarat yang sangat kompetitif. Jadi tidak ada banyak ruang untuk rundingan.” Sebilangan besar daripada 75 syarikat portfolio EIP yang dibankkan dengan SVB.

Dan syarikat baru yang masih belum mengeluarkan wang mereka bimbang jika mereka berbuat demikian, mereka akan melanggar kewajipan undang-undang mereka, katanya. SVB tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Seorang pengasas permulaan yang wang tunainya terikat dengan SVB, dan yang tidak mahu namanya disebut, berhujah bahawa klausa itu, yang biasa di kalangan bank, adalah herring merah, memandangkan betapa kecilnya beberapa peminjam SVB. “Banyak syarikat tidak mempunyai akaun bank kedua, bermakna orang ramai tidak mempunyai tempat untuk memindahkan wang KE,” tulisnya dalam mesej WhatsApp kepada saya semalam.

Walau bagaimanapun, terdapat garis perak kepada krisis itu: apa yang cepat menjadi jelas daripada mesyuarat saya di New York minggu ini – selepas Fed berkata ia akan campur tangan untuk menjamin semua deposit – ialah komuniti teknologi bertekad untuk mengubah keadaan menjadi kelebihannya.

Seorang bos yang sangat lega bercakap dengan saya pagi semalam sejurus selepas dia berjaya mengakses wang tunai yang dipegang dengan SVB, untuk membayar 45 kakitangannya hari ini. “Keutamaan pertama ialah gaji . . . ‘jangan membahayakan’ adalah peraturan di sini,” kata BJ Johnson, ketua eksekutif di ClearFlame Engine Technologies yang berpangkalan di Illinois, sebuah syarikat permulaan yang mereka bentuk semula enjin diesel supaya mereka boleh menggunakan bahan api yang lebih bersih.

Johnson kini beralih kepada “pembunuhan” e-mel yang diterimanya pada hujung minggu daripada jurubank pelaburan dan syarikat ekuiti swasta dengan tawaran kredit kecemasan. “Sekarang adalah masa kita mula membina hubungan – setiap syarikat dalam kasut saya berfikir seperti itu,” katanya.

Dan Goldman, ketua Clean Energy Ventures, pada hari Isnin bersiap untuk menampung gaji bulan ini untuk beberapa syarikat yang disokongnya kerana “pertemuan wang tunai yang terperangkap dan senarai gaji jangka pendek” yang dia beritahu saya.

Pengeluaran yang tergesa-gesa daripada SVB telah membawa kepada gangguan IT dalam beberapa hari yang lalu, tetapi penyelamatan mikro oleh VC Goldman tidak, setakat ini, ternyata perlu.

Sebaliknya, VC telah menyediakan senarai amalan terbaik untuk mengelakkan penumpuan risiko yang tidak sesuai — sejenis kursus ranap dalam pengurusan kewangan yang baik — untuk dihantar kepada kumpulan syarikat permulaannya. –Kenza Bryan

SVB terperangkap dalam perang budaya ESG

Republikan tidak membuang masa menyalahkan kejatuhan Silicon Valley Bank atas keutamaan alam sekitar dan sosialnya © AFP melalui Getty Images

Memandangkan semua orang menuding jari kepada siapa yang harus dipersalahkan untuk menjalankan Silicon Valley Bank, letupannya telah mendarat tepat di tengah-tengah perang budaya yang telah melanda dunia isu ESG.

Republikan AS tidak membuang masa menunjuk kepada keutamaan alam sekitar dan sosial bank itu. Ron DeSantis, musuh ESG yang terkenal, menyertai orang-orang seperti Vivek Ramaswamy (yang op-ednya kami tandakan awal minggu ini), memberitahu Fox Business bahawa kebimbangan bank terhadap kepelbagaian, ekuiti dan kemasukan “mengalih daripada mereka memfokuskan pada misi teras mereka.”

Anson Frericks, pengasas bersama dan presiden pengurusan aset Strive, memberitahu Moral Money bahawa keutamaan kemampanan bank boleh mengganggu pekerja daripada meneliti risiko sekitar kadar faedah, kecairan, kredit dan tumpuan pelanggan.

Tahun lepas, SVB komited untuk menyediakan sekurang-kurangnya $5 bilion dalam pembiayaan kepada perniagaan cleantech dan lain-lain dalam ekonomi kemampanan menjelang 2027. Bagaimanapun, walaupun matlamat itu tercapai, itu akan berjumlah kurang daripada 7 peratus daripada portfolio pinjaman semasanya, menurut kepada laporan tahunan terkininya.

Tariq Fancy, bekas ketua pegawai pelaburan pelaburan mampan di BlackRock, memberitahu Moral Money bahawa dia melihat dakwaan Republikan yang mengaitkan kegagalan SVB kepada kemampanan semata-mata sebagai memberi kesan kepada pempolitikan ESG yang lebih besar.

“Ia seperti satu peluang yang baik untuk menyerang Biden dan menghubungkan mereka dengan perniagaan besar yang akan mengalami kemelesetan”, kata Fancy, “ini menarik perhatian saya sebagai lanjutan daripada itu.”

Gregory Hershman, ketua polisi AS di Prinsip Pelaburan Bertanggungjawab, berkata mungkin jika pelaburan bertanggungjawab lebih meluas pada tahun 2000-an, seseorang akan melihat “rumah kad” bermain.

Pelabur mengatakan bahawa mereka mengambil berat bahawa wang mereka dilaburkan dengan “risiko mampan dalam fikiran,” kata Hershman. (Kristen Talman)

Bijak membaca

Jangan ketinggalan penulisan rakan sekerja Sumber Tenaga kami mengenai kelulusan akhir pentadbiran Biden untuk penggerudian minyak baharu di Alaska — yang memaparkan petikan daripada temu bual eksklusif dengan setiausaha tenaga Jennifer Granholm. Walaupun ahli alam sekitar berasa kecewa dengan projek Willow baharu, kelulusan itu menyerlahkan hasrat pentadbiran untuk mengekalkan harga gas yang rendah. Perkara ini berkemungkinan akan kekal dalam fikiran sehingga pilihan raya 2024.

“Walaupun lolongan daripada ahli alam sekitar”, kata penganalisis di ClearView Energy Partners, “lampu hijau Willow nampaknya menunjukkan bahawa pentadbiran masih belum meninggalkan pragmatisme bahan api fosil masa perangnya”.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

singapore togel result

pengeluaran sidney sidney

result sdy

pengeluaran hk

data hk