Beratus-ratus maut selepas Taufan Freddy memusnahkan Malawi dan Mozambique
site

Beratus-ratus maut selepas Taufan Freddy memusnahkan Malawi dan Mozambique

Beratus-ratus orang telah terbunuh di Malawi dan negara jiran Mozambique selepas salah satu ribut tropika paling lama dan paling kuat pernah direkodkan memusnahkan kawasan selatan Afrika.

Pihak berkuasa Malawi pada Khamis bergelut untuk melancarkan operasi mencari dan menyelamat selepas Taufan Freddy menghanyutkan kampung, memutuskan talian elektrik dan mendatangkan kerosakan besar kepada Blantyre, bandar kedua terbesar di negara itu.

Presiden Malawi Lazarus Chakwera mengisytiharkan dua minggu berkabung rasmi untuk “tragedi negara”, yang menyusuli wabak kolera paling maut di negara itu yang mengorbankan lebih seribu orang.

Sekurang-kurangnya 225 orang di Malawi telah disahkan maut akibat taufan yang telah menyebabkan lebih 80,000 orang kehilangan tempat tinggal, kata kerajaan. Berpuluh-puluh orang terbunuh di Mozambique.

Taufan Freddy telah meletakkan perhatian semula pada ancaman ke selatan Afrika daripada ribut yang lebih kuat dan hujan lebat yang dikaitkan dengan perubahan iklim.

Ribut tropika melanda Madagascar dan Mozambique selepas pembentukan berpanjangan sejak ia mula-mula muncul di pantai Australia pada awal Februari. Ia mendarat semula pada hujung minggu, melanda Mozambique, sebelum melanda Malawi.

Freddy mengumpul tenaga paling banyak daripada mana-mana taufan yang direkodkan di hemisfera selatan semasa kehamilannya yang panjang, menurut Pertubuhan Meteorologi Sedunia PBB. Agensi itu menilai sama ada ia juga telah memecahkan rekod ribut tropika paling lama di dunia. Ia adalah salah satu daripada sedikit taufan dalam sejarah yang direkodkan yang telah melintasi lebar penuh Lautan Hindi.

Para saintis telah memberi amaran bahawa taufan kuat akan menyerang selatan Afrika dengan lebih kerap apabila perubahan iklim menghangatkan perairan Lautan Hindi, meninggalkan lebih banyak haba untuk mencipta ribut yang lebih kuat.

“Perubahan iklim meningkatkan risiko di tempat-tempat di mana siklon tropika sudah menjejaskan pertanian, infrastruktur, mata pencarian dan kehidupan,” kata projek Atribusi Cuaca Dunia dalam kajian peningkatan aktiviti siklon di selatan Afrika.

Susulan Taufan Idai 2019, yang membunuh lebih 1,000 orang di seluruh Malawi, Mozambique dan Zimbabwe, terdapat pelaburan dalam sistem amaran awal di seluruh rantau ini.

Bagaimanapun, ramai yang menyatakan ketiadaan tentera Malawi dalam usaha menyelamat minggu ini, terutamanya kekurangan helikopter selepas kebanyakan kawasan terjejas terputus akibat jalan raya yang dihanyutkan dan jambatan yang musnah.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

“Kami telah ditinggalkan sama sekali. mana tentera? Kami tidak perlukan makanan, kami perlukan helikopter untuk menyelamatkan orang yang terperangkap,” kata seorang lelaki dalam video tular di media sosial. Pasukan pertahanan Malawi berkata ia telah mengerahkan pesawat ke kawasan yang terjejas.

Guilherme Botelho, penyelaras projek kecemasan untuk Médecins Sans Frontières di Blantyre, berkata: “Keadaan ini sangat teruk. Terdapat ramai yang terkorban, sama ada cedera, hilang atau mati, dan jumlahnya hanya akan meningkat dalam beberapa hari mendatang.”

Negara-negara Afrika memperoleh persetujuan pada sidang kemuncak PBB COP27 tahun lalu untuk apa yang dipanggil dana kerugian dan kerosakan untuk membiayai pengurangan kemusnahan perubahan iklim di benua itu dengan pelepasan karbon paling rendah dalam sejarah. Tetapi mereka tetap marah dengan janji barat yang mungkir untuk membekalkan pembiayaan mitigasi.

Hongkong Prize

Totobet Hongkong

Bandar Togel Online

Keluaran SDYPengeluaran SDYData SDY

Pengeluaran Sidney Hari Ini