Biden mengalu-alukan tuduhan jenayah perang Ukraine ICC terhadap Putin
site

Biden mengalu-alukan tuduhan jenayah perang Ukraine ICC terhadap Putin

Dikeluarkan pada:

Presiden AS Joe Biden mengalu-alukan keputusan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap untuk rakan sejawatannya dari Rusia Vladimir Putin, dengan mengatakan pemimpin Rusia itu “jelas” melakukan jenayah perang di Ukraine. Moscow bukan pihak dalam Statut Rom ICC dan telah menolak waran itu sebagai tidak berasas dari segi undang-undang. Ukraine, sebaliknya, telah memuji langkah “bersejarah” untuk mendapatkan keadilan. Ikuti blog langsung kami untuk maklumat terkini tentang perang di Ukraine. Sepanjang masa waktu Paris (GMT+1).

8:35 pagi: Waran tangkap ICC untuk Putin ‘langkah simbolik’

Kemungkinan Vladimir Putin dari Rusia menghadapi perbicaraan di ICC adalah sangat tidak mungkin kerana Moscow tidak mengiktiraf bidang kuasa mahkamah atau mengekstradisi warganya, lapor wartawan Kyiv FRANCE 24 Emmanuelle Chaze.

Bagaimanapun, kutukan moral itu akan mengotorkan pemimpin Rusia dan mengikutinya setiap kali dia ingin menghadiri sidang kemuncak antarabangsa di salah satu daripada 123 negara anggota mahkamah yang secara teorinya terikat untuk menangkapnya.


6:25 pagi: Turki masih berharap untuk melanjutkan perjanjian bijirin Ukraine

Turki berharap perjanjian eksport bijirin antara Kyiv dan Moscow penting untuk mengurangkan krisis makanan global boleh dilanjutkan selama 120 hari lagi – tetapi masa semakin suntuk, dengan perjanjian semasa tamat sebelum tengah malam pada hari Sabtu, waktu Istanbul.

“Tarikh akhir semakin hampir,” kata Menteri Pertahanan Turki Hulusi Akar pada hari Jumaat. “Kami berhubung dengan kedua-dua Ukraine dan Rusia mengenai melanjutkan perjanjian di bawah syarat asalnya.”

Pencerobohan besar-besaran Rusia pada Februari 2022 menyaksikan pelabuhan Laut Hitam Ukraine disekat oleh kapal perang.

Tetapi perjanjian yang diuruskan oleh Turki dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada Julai 2022 – dan ditandatangani oleh Kyiv dan Moscow – telah membenarkan laluan selamat eksport bekalan bijirin kritikal.

2:15 pagi: Putin ‘jelas melakukan jenayah perang’, kata Biden

Presiden AS Joe Biden mengalu-alukan keputusan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) untuk mengeluarkan waran tangkap untuk Vladimir Putin, dengan mengatakan pemimpin Rusia itu “jelas melakukan jenayah perang”.

ICC sebelum ini pada hari Jumaat menggesa penahanan Putin kerana disyaki pengusiran yang menyalahi undang-undang kanak-kanak dan pemindahan secara tidak sah orang dari Ukraine ke Rusia sejak pencerobohan Moscow bermula terhadap jirannya tahun lepas. Amerika Syarikat bukan ahli ICC.

“Nah, saya fikir ia wajar,” kata Biden kepada pemberita, merujuk kepada waran itu. “Tetapi persoalannya – ia tidak diiktiraf di peringkat antarabangsa oleh kami sama ada. Tetapi saya fikir ia membuat perkara yang sangat kukuh.”

Amerika Syarikat secara berasingan telah membuat kesimpulan bahawa tentera Rusia telah melakukan jenayah perang di Ukraine dan menyokong akauntabiliti bagi pelaku jenayah perang, kata jurucakap Jabatan Negara dalam satu kenyataan melalui e-mel.

10:44 malam: Pemimpin ‘kali pertama’ anggota tetap Majlis Keselamatan PBB didakwa: pendakwa ICC

Dalam temu bual dengan PERANCIS 24 selepas Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap untuk Presiden Rusia Vladimir Putin, ketua pendakwa mahkamah Karim Khan berkata ia adalah hari penting bagi keadilan antarabangsa.

Waran itu menandakan “kali pertama seorang ketua negara daripada P5 telah didakwa” oleh mahkamah antarabangsa, kata Khan merujuk kepada lima anggota tetap Majlis Keselamatan PBB.


Karim Khan, Ketua pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa, mengeluarkan waran tangkap antarabangsa terhadap Vladimir Putin. © Perancis 24

9:53 malam: Zelensky memuji langkah ICC, menyalahkan Putin untuk pengusiran kanak-kanak

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky berkata bahawa keputusan Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk mengeluarkan waran tangkap terhadap Presiden Vladimir Putin adalah bersejarah dan menyalahkan pemimpin Rusia untuk pengusiran beribu-ribu kanak-kanak Ukraine.

“Ini adalah keputusan bersejarah yang akan membawa kepada sejarah akauntabiliti,” katanya dalam ucapan video setiap malamnya. Yang sebenar bilangan kanak-kanak yang dihantar pulang boleh “jauh lebih” daripada 16,000, katanya berkata, sambil menambah bahawa pengusiran mereka membentuk dasar “negara kejahatan yang bermula tepat dengan pegawai tertinggi ini negeri.”

© studio grafik France Media World

(FRANCE 24 bersama AFP, AP & Reuters)

Keluaran Hongkong

Togel SGP

Data Result SDY

Data Sydney