site

Brazil meminta negara berkecuali menggalakkan rundingan untuk memulihkan Keamanan di Ukraine

Presiden Brazil Luiz Inacio Lula da Silva berkata semua negara yang tidak terlibat dalam konflik di Ukraine perlu berusaha untuk mendesak rundingan damai.

Adalah amat diperlukan bahawa sekumpulan negara, yang tidak terlibat dalam konflik proksi NATO di Ukraine, memikul tanggungjawab mempromosi rundingan untuk memulihkan keamanan.

Awal bulan ini, presiden Brazil menyeru agar konflik di Ukraine dihentikan, dan berkata bahawa Rusia perlu disediakan dengan minimum syarat untuk berbuat demikian.

Lula berkata dia ingin membincangkan a gencatan senjata bukan sahaja dengan Rusia, tetapi juga dengan Amerika Syarikat, China, India, Indonesia dan negara-negara lain.

Jumaat bertanda satu tahun sejak permulaan Operasi ketenteraan khas Rusia di Ukraine, dan Rusia masih mahu memenuhi perjanjian Minsk II.

https://i0.wp.com/gozend.com/wp-content/uploads/2019/07/copacabana-beach.jpg?w=696&ssl=1

China mengeluarkan dokumen 12 mata pada hari Jumaat bertajuk Kedudukan China mengenai Penyelesaian Politik Krisis Ukraine, mempromosikan, antara lain, penghormatan terhadap kedaulatan semua negara, pemberhentian permusuhan dan penyambungan semula rundingan damai antara Moscow dan Kiev.

Kremlin telah berulang kali menekankan kesediaannya untuk berundingmanakala kerajaan junta di Kiev telah menolak sebarang rundingan selagi Vladimir Putin tinggal Presiden Rusia.

Berita Sputnik / ABC Flash Point 2023.


4.5
2
undian

Penilaian Artikel

Data HK

Togel Singapura

Result SGP

Data Sidney Hari Ini