Brussels untuk mengekang import teknologi hijau China
site

Brussels untuk mengekang import teknologi hijau China

Brussels akan mengenakan sekatan ke atas import teknologi hijau China, menurunkan pembida untuk kontrak awam dan menyukarkan pembeli untuk mengakses subsidi.

Langkah itu dijangka didedahkan oleh Suruhanjaya Eropah pada Khamis sebagai sebahagian daripada usaha yang lebih agresif untuk menangani penguasaan China dalam membekalkan produk termasuk panel solar dan pam haba.

Di bawah draf Akta Industri Sifar Bersih yang dilihat oleh Financial Times, bidaan perolehan awam menggunakan produk dari negara yang mempunyai lebih daripada 65 peratus bahagian pasaran EU akan diturunkan. Peraturan yang sama akan digunakan untuk mana-mana program kerajaan yang memberi subsidi kepada pembelian pengguna. “China adalah contoh utama,” kata seseorang yang biasa dengan rancangan itu.

Ursula von der Leyen, presiden suruhanjaya, telah menggesa EU untuk “menyah risiko” pendedahannya kepada China ketika Brussels berusaha untuk mengurangkan pergantungan kepada barangan perkilangan negara itu dan semakin hampir kepada pendirian tegas AS terhadap rejim komunisnya.

China bertanggungjawab untuk lebih 90 peratus daripada beberapa bahagian yang digunakan dalam panel solar, kata dokumen itu, dan meningkatkan penguasaannya terhadap rantaian bekalan lain termasuk pengeluaran turbin angin dan kenderaan elektrik. Trend ini telah mendorong penggubal dasar untuk mengakui bahawa EU menggantikan pergantungan kepada gas Rusia untuk satu kepada teknologi bersih dari China.

Tetapi direktorat perdagangan suruhanjaya itu bimbang bahawa perubahan yang dicadangkan kepada buku peraturan perolehan awam boleh melanggar peraturan antarabangsa, menurut orang yang biasa dengan situasi itu.

“Adalah penting ia selaras dengan kewajipan WTO kita, kewajipan perjanjian perolehan kerajaan kita,” kata seorang, merujuk kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia yang melarang dasar diskriminasi.

“Satu elemen penting ialah memastikan ia tidak berakhir sebagai sejenis perlindungan hijau dan kami tidak menjadikan peralihan hijau lebih mahal untuk syarikat swasta dan pembayar cukai.”

Draf akta masih boleh berubah selepas perbincangan dalaman antara jabatan suruhanjaya sebelum penerbitannya.

Draf cadangan itu menyifatkan kepelbagaian bekalan sebagai komponen utama dalam penilaian bidaan. “Bekalan hendaklah . . . dianggap sebagai tidak cukup pelbagai di mana satu negara ketiga membekalkan lebih daripada 65 peratus daripada permintaan untuk teknologi sifar bersih tertentu dalam kesatuan,” katanya.

Ia juga akan menilai kemampanan alam sekitar tender, yang boleh dikira berbanding import China.

Dalam sektor di mana industri EU masih kukuh, seperti turbin angin dan pam haba, “imbangan perdagangan kami semakin merosot”, draf itu memberi amaran, di tengah-tengah peningkatan kos tenaga dan input untuk pengeluar Eropah. Brussels berhasrat untuk mengubah arah aliran ini dengan campur tangan dalam pasaran dengan matlamat meningkatkan pengeluaran teknologi hijau EU kepada 40 peratus menjelang 2030.

Suruhanjaya itu juga akan berusaha untuk meningkatkan teknologi penangkapan karbon yang baru muncul dengan memerlukan pengekstrak minyak dan gas yang besar untuk komited untuk menyimpan sehingga 50 juta tan CO₂ setiap tahun menjelang 2030, dengan setiap syarikat diberi sasaran individu. Eadbhard Pernot, pengurus dasar di Pasukan Petugas Udara Bersih NGO, berkata sasaran sedemikian adalah “yang pertama sekali”.

Cadangan berasingan mengenai bahan mentah kritikal pada hari Khamis akan bertujuan untuk memudahkan perlombongan domestik litium dan mineral lain yang digunakan dalam teknologi hijau. Brussels bercadang untuk memperkenalkan langkah alam sekitar yang lebih keras untuk menyekat import, menurut versi draf teks yang masih dimuktamadkan.

Selepas suruhanjaya itu menerbitkan cadangannya, parlimen Eropah dan negara anggota perlu bersetuju sebelum mereka menjadi undang-undang, satu proses yang boleh mengambil masa sehingga dua tahun.

China pada hari Rabu menuntut negara-negara Eropah yang melaksanakan langkah-langkah perdagangan alam sekitar yang penting menyerahkan laporan bertulis kepada WTO supaya ahli-ahlinya boleh membincangkan asas undang-undang mereka, kesan ke atas perdagangan, konsistensi dengan peraturan antarabangsa dan bagaimana langkah-langkah itu mungkin memberi kesan kepada negara-negara membangun, perdagangan berasaskan Geneva kata pegawai. Beijing mahu memulakan dengan cukai sempadan karbon EU, yang akan memaksa pengimport asing untuk menampung kos pelepasan CO₂ mereka pada 2026.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

result togel singapura

data pengeluaran sydney hari ini

totobet sdy hari ini

data pengeluaran hongkong malam ini

data sgp