Buku baharu: “Monolog yang belum selesai”.  Pada waktu pagi
site

Buku baharu: “Monolog yang belum selesai”. Pada waktu pagi

Saya biasa dengan karya ahli MGM Gayane Aghakaryan (GayA) dari Internet. Mereka mengagumkan, asli. Sebagai seorang personaliti, kedatangannya ke arena sastera dialu-alukan. Penyair mempunyai sesuatu untuk dikatakan kepada dunia. keperluan untuk berkongsi kesedihan, kesedihan, untuk meluahkan apa yang dia alami, lihat, dan rasa dalam bahasa seni. Ini dibuktikan dengan koleksi puisi “Monolog yang belum selesai” yang disampaikan kepada pembaca, yang merupakan perbualan langsung, tanpa paksaan tentang manusia, kemanusiaan, dunia, patriotisme….

Dzhobojatsu ialah monumen rohani unik yang didedikasikan untuk mengenang suami pejuang kemerdekaan MATEVOS GHRZOYAN, yang berjuang menentang musuh dalam perang Artsakh empat hari dan mati seperti seorang yang berani dalam pertempuran heroik selama 44 hari.

“Monolog yang belum selesai” ialah buku doa yang unik untuk penghiburan diri: kemenyan, rukuk… Salah satu bukti nyata penghiburan diri ialah peringatan dadakan “Batsakad…”.

“Dan setiap masa
pembakar negatif,
Ia adalah kehadiran saya
Roti bakar kenangan
Menghisap awak…”

Dalam quatrain pekat yang lain terdapat pengakuan cinta dan rindu.
“…Keheningan itu juga mempunyai nota kaki,
Apabila diam tidak mencukupi
Ditinggalkan di mana-mana di hadapan anda
Perbualan yang berwarna-warni sedang berlaku di kalangan kita.”

Puisi Gaya bersifat falsafah, generalisasi yang meyakinkan, yang ditetapkan dengan imejan (“Mood-1,2”, “Kenangan saya yang membara”, “Surat dari zaman dahulu…”, “Adakah dingin untuk dipersalahkan? “, “Al-Quran, hari-hari itu telah berlalu!” “, “Saya memusnahkan gulungan dalam ingatan saya”…).

Setiap pemikiran penulis termasuk tuduhan kemanusiaan. Dia mempunyai rasa kehilangan di dalam hatinya. menghidupkan, mengingat. Dunia pemikiran lautnya telah berkerut. Namun, setiap hari yang dikurniakan Allah dinilai dengan ciptaan yang baru.

Dalam puisi “Perang untuk saya…” menggambarkan wajah perang yang dahsyat.
“Dan terjadilah,
Terdapat musim luruh merah,
Dan saya mengumpul
Berks: merah-merah,
“Bapa Kami” beku di bibir saya,
Mataku membasahi langit,
Itu menapis air mata
kubur yang tak terhitung banyaknya…”

Puisi berakhir dengan nada optimis.
“…Dan air mata saya.”
Dicurahkan pada kesakitan saya
Saya mengumpul segenggam,
Dan skirt saya menjadi hangus.
Saya tertekan
Tangan saya degil
Untuk membasuh negara saya
Mukanya cerah dengan darah.

Dalam barisan koleksi “Monolog Belum Selesai” yang selesa tetapi padat, Gaya menekankan imej moral dan psikologi keluarga Armenia, pemeliharaannya, cinta kepada dunia asal dan perpaduan, berjuang (“Askar, anda adalah tanah air anda sekarang… “, “My independent…”, “Walaupun bayangmu…”, “Tiada noktah selepas tajuk…”, “Malam saya tidak seperti anda”…).

Ayat, prosa, pidato pengucapan awam (gandingan, pemikiran, quatrain…) Aghakaryan juga patut diberi perhatian, yang bertentangan dengan realiti kelabu zaman kita, ikan haring yang berbohong, adab orang Armenia yang tidak sesuai. Oportunis yang bertopeng, yang bertuah diejek, yang disebat dengan pena sindiran, dengan sindiran, atas perintah hati nurani, atas telunjuk hati.

Untuk menyamaratakan, katakan bahawa koleksi “Monolog Belum Selesai” dipenuhi dengan keyakinan, realisme dan patriotik, yang penerimanya adalah manusia, dengan jiwanya, dunia dalaman.

Gurgen SAYA DIAM

«pagi” Surat khabar harian
17.03.2023

Menurut Undang-undang “Hak Cipta dan Hak Berkaitan”, pengeluaran semula cabutan daripada bahan berita tidak seharusnya mendedahkan bahagian penting bahan berita itu. Apabila mengeluarkan semula petikan daripada bahan berita di laman web, adalah wajib untuk menunjukkan nama saluran media dalam tajuk petikan, dan juga wajib memasukkan pautan aktif ke tapak web.

Result HK

Pengeluaran Hongkong

Togel Deposit Pulsa

Totobet SGP

Data Sidney Hari Ini

Data Keluaran SDY