Cukup kata-kata hijau — perniagaan mahukan tindakan
site

Cukup kata-kata hijau — perniagaan mahukan tindakan

Ahli politik UK yang berfikiran eko adalah seperti komunis pelajar: banyak manifesto tetapi tiada revolusi sebenar. Sememangnya tidak ada salahnya produktiviti mesin cetak pentadbiran semasa. Kertas kerja dasar tenaga kerajaan yang baru tiba pada hari Khamis.

Acara itu pada asalnya digelar “Hari Hijau”. Ia telah dilegarkan semula sebagai “Powering Up Britain” selepas jenaka ganja bermula. Terdapat satu kesimpulan yang jelas untuk dibuat daripada lebih 2,800 halaman yang diterbitkan, tidak kira garis tali: sedikit bercakap dan sedikit tindakan diperlukan.

Sejak 2020, kerajaan telah menolak kertas putih tenaga yang berjanji untuk “memperkasakan masa depan sifar kami yang seterusnya”, rancangan sepuluh mata untuk “revolusi perindustrian hijau” dan strategi keselamatan tenaga British.

Paling penting, pada 2021 menteri menyampaikan strategi sifar bersih yang berjanji untuk “membina kembali lebih hijau” tetapi tahun lepas dianggap menyalahi undang-undang oleh Mahkamah Tinggi UK kerana ia terlalu kabur. Kes mahkamah itu harus dipersalahkan kerana “Memperkasakan Britain”.

Persamaan semua rancangan ini ialah ia kuat pada kata-kata kosong dan sasaran yang jauh. Menyampaikan mereka adalah masalah yang lebih besar.

Itu bukan bermakna tidak ada beberapa nuget yang baik dalam strategi terkini. Khususnya, pembuat keluli yang berpangkalan di UK bersorak perundingan mengenai “mekanisme pelarasan sempadan karbon”. Jika diterima pakai, ini akan membolehkan mereka bersaing secara sama rata dengan pesaing di negara yang tidak mengenakan kos karbon.

Pada sisi negatifnya, akan ada pertikaian selama berbulan-bulan mengenai pertaruhan besar oleh perdana menteri Rishi Sunak mengenai teknologi penangkapan dan penyimpanan karbon, di mana karbon ditangkap sebelum ia dilepaskan ke atmosfera dan dikebumikan. Kumpulan alam sekitar menentang sekeras-kerasnya atas alasan mereka percaya ia akan membolehkan pengeluaran minyak dan gas berkembang. Mandat baharu untuk kenderaan elektrik juga telah dikurangkan.

Keletihan kertas dasar telah timbul dalam kalangan banyak dalam industri tenaga. Menteri-menteri tidak lagi akan dinilai dengan ikrar bersemangat mereka tetapi oleh sama ada mereka boleh mendapatkan penyodok di tanah dan projek-projek berjalan dan berjalan.

Emma Pinchbeck, ketua eksekutif badan perdagangan Energy UK, merumuskan perasaan itu, dengan mengatakan bahawa “paling penting” rancangan itu “kini mesti diikuti dengan usaha tanpa henti dalam beberapa minggu, bulan dan tahun akan datang untuk melaksanakannya”.

Kepantasan perancangan glasier dan kelewatan yang panjang untuk menyambungkan projek seperti angin dan solar ke grid elektrik kekal menjadi masalah nombor satu bagi syarikat tenaga. Ia sedikit hairan. Projek angin luar pesisir pada masa ini mengambil masa lebih daripada sepuluh tahun dari konsep hingga pengeluaran, menurut kumpulan RenewableUK. UK menyasarkan untuk mempunyai kapasiti angin luar pesisir 50GW menjelang 2030. Hari ini angka itu hanya 14GW.

Sir John Armitt, pengerusi Suruhanjaya Infrastruktur Negara, juga telah menggesa kerajaan untuk “bergerak daripada menetapkan sasaran kepada menyampaikan di lapangan”.

Terdapat beberapa tanda kerajaan telah mendengar. Ia telah melantik “pesuruhjaya rangkaian elektrik” – bekas ketua eksekutif National Grid UK Nick Winser – yang akan menasihati akhir tahun ini tentang cara mengurangkan separuh masa yang diperlukan untuk membina talian penghantaran elektrik baharu.

Menteri-menteri juga sedang mengkaji proses persetujuan untuk infrastruktur yang dianggap “penting secara nasional”.

Eksekutif nuklear optimis bahawa pelancaran – walaupun tertangguh – sebuah badan bebas untuk mengawasi penyampaian projek nuklear akhirnya akan memulakan zaman baharu projek tenaga atom.

Walau bagaimanapun, tiada langkah lain yang dikehendaki seperti mandat sifar bersih undang-undang untuk Ofgem, pengawal selia yang mengawasi perbelanjaan untuk infrastruktur grid elektrik. Bagi kebanyakan eksekutif, skala masa yang disebut untuk ulasan sambungan persetujuan dan grid masih terlalu kabur dan panjang.

Mungkin terdapat ancaman tindakan undang-undang selanjutnya. Kerajaan mengakui dalam salah satu dokumennya pada Khamis bahawa rancangannya hanya akan memberikan 92 peratus daripada pengurangan yang diperlukan untuk mencapai matlamat pelepasan 2030nya, walaupun ia berkata ia akan membawa langkah selanjutnya untuk memenuhi komitmennya jika diperlukan.

Jika kerajaan Buruh mengambil alih kuasa pada pilihan raya umum akan datang, ia telah menjanjikan lebih banyak rancangan untuk menjadikan Britain “kuasa besar tenaga bersih” menjelang 2030.

Pada masa ini, manifesto hijau melakukan lebih banyak untuk sifar bersih dengan mengasingkan karbon dalam halaman mereka daripada melalui banyak dasar yang terkandung di dalamnya.

resul.sgp

minta pengeluaran sdy

result sdy

bukaan hk hari ini

data keluaran sgp