Dua suruhanjaya baharu untuk menyelia industri secara keseluruhan dan tender awam konsesi
toto

Dua suruhanjaya baharu untuk menyelia industri secara keseluruhan dan tender awam konsesi

Ketua Eksekutif Ho Iat Seng telah mengarahkan satu suruhanjaya ditubuhkan untuk menyelia proses tender konsesi perjudian Macao yang akan tamat tempoh pada 31 Disember, berikutan lanjutan enam bulan yang diberikan lewat Jun .

Jawatankuasa itu termasuk tiga daripada lima setiausaha dasar Macau: Setiausaha Pentadbiran dan Kehakiman André Cheong Weng Chon; Setiausaha Toto macau Ekonomi dan Kewangan Lei Wai Nong; dan Setiausaha Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan Elsie Ao Ieong U.

Jawatankuasa itu juga termasuk lima pengarah biro: Pengarah Biro Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Tai Kin Ip; Pengarah Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau Maria Helena de Senna Fernandes, Pengarah Biro Pemeriksaan Pengeluaran SGP dan Penyelarasan Permainan Adriano Marques Ho, Pengarah Polis Kehakiman Sit Chong Meng dan Pengarah Biro Pembinaan Tanah dan Bandar Lai Weng Leong, menurut Perintah Eksekutif No. 135/2022 , yang telah disiarkan dalam Warta Rasmi hari ini berkuat kuasa serta-merta.

Ahli kesembilan jawatankuasa itu ialah setiausaha agung Sekretariat Majlis Eksekutif, Hoi Lai Fong.

Dalam Perintah Eksekutif 32/2022 yang diterbitkan tidak lama selepas itu, satu lagi suruhanjaya telah ditubuhkan untuk menyokong Ketua Eksekutif Ho Iat Seng dalam menganalisis dan memutuskan semua perkara yang berkaitan dengan sektor perjudian di Macau.

Jawatankuasa itu – dipanggil Suruhanjaya Khas Sukan Keberuntungan atau Sektor Peluang – dijangka mengkaji pembangunan sektor perjudian Macau dan Result SDY memberikan sokongan dalam mentakrifkan dasar masing-masing, dan peraturan yang diperlukan. Ia juga mesti membentangkan cadangan mengenai definisi langkah untuk pembangunan dan penyeliaan operasi sektor permainan dan mengemukakan cadangan mengenai garis panduan industri.

Suruhanjaya ini akan dianggotai oleh lapan ahli (satu wakil setiap kabinet, dengan Setiausaha Ekonomi dan Kewangan Lei Wai Nong mengetuai).