Edin Terzic: Borussia Dortmund mesti bangkit dan fokus kepada Bundesliga
site

Edin Terzic: Borussia Dortmund mesti bangkit dan fokus kepada Bundesliga

Jakarta (ANTARA) – Jurulatih Borussia Dortmund, Edin Terzic menyeru pemainnya untuk segera pulih dan fokus kepada perebutan kejuaraan Bundesliga selepas disingkirkan Chelsea dalam pusingan 16 terakhir Liga Juara-Juara, Rabu.

Terzic mahu pemainnya tidak meratapi kekalahan terlalu lama dan kini fokus pada perlawanan menentang Schalke 04 pada Ahad (12/3).

Dortmund merekodkan 10 kemenangan berturut-turut dalam semua pertandingan pada 2023 sebelum tumbang 0-2 kepada Chelsea dan tumbang 2-1 secara agregat. Mereka menang 1-0 pada perlawanan pertama.

Baca juga: Chelsea ke suku akhir Liga Juara-Juara selepas mengatasi Dortmund

“Kami tahu kami berada dalam prestasi yang baik (datang ke Chelsea). Bagaimanapun, keyakinan dan prestasi yang baik tidak akan mencukupi,” kata Terzic selepas perlawanan yang dipetik AFP.

“Jangan salah faham. Malam ini kami benar-benar kecewa,” kata Terzic. “Bagaimanapun, esok pagi kami akan bangkit, pulih dan pergi ke perlawanan seterusnya. Ia adalah derby besar untuk kami pada hari Sabtu.”

Dortmund kini mendahului kedudukan Bundesliga dengan 49 mata, yang mana mereka setaraf dengan Bayern Munich tetapi ketinggalan dengan perbezaan gol.

Baca juga: Kalahkan RB Leipzig 2-1, Borussia Dortmund naik ke tangga teratas

Walaupun tersingkir daripada Liga Juara-Juara, Dortmund masih berpeluang memenangi dua trofi musim ini. Mereka membida kejuaraan Bundesliga pertama mereka dalam tempoh 11 tahun dan Piala Jerman selepas layak ke pusingan lapan terakhir pertandingan itu.

“Pada penghujung Mei kita akan lihat apa yang patut kita terima,” kata Terzic. “Inilah yang kami mahu lakukan. Kami tidak mahu apa-apa begitu sahaja, tetapi kami akan lihat pada penghujung Mei.”

Wartawan: Hendri Sukma Indrawan
Editor: Junaydi Suswanto
COPYRIGHT © ANTARA 2023

Hongkong Pools

Bandar Togel Online

Totobet Singapore

Keluaran Sydney

Data SDY