EU melanjutkan sekatan Rusia walaupun menentang undang-undang
site

EU melanjutkan sekatan Rusia walaupun menentang undang-undang

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat Pagi. Ia adalah minggu yang besar bagi ekonomi Eropah apabila golongan liberal di benua itu berdepan dengan penceroboh negara besarnya dalam cadangan Brussels yang telah lama ditunggu-tunggu yang bertujuan untuk meningkatkan teknologi hijau dan memadankan daya saing AS, tanpa memecahkan pasaran tunggal.

Hari ini, saya menerangkan mengapa satu keputusan mahkamah terhadap sekatan Rusia EU tidak bermakna seluruh rejim berada dalam bahaya, sementara wartawan persekitaran EU kami melihat pratonton mesyuarat yang diatur dengan tergesa-gesa hari ini mengenai masa depan enjin pembakaran kereta.

Senaraikan litigasi

Ibu seorang panglima perang Rusia memenangi kes mahkamah terhadap sekatannya dan dua oligarki tersenarai bertindak memutuskan hubungan mereka dengan kekayaan Moscow mereka: adakah langkah anti-Kremlin EU akan dipisahkan oleh tentera peguam?

Jawapannya ialah nyet.

Konteks: Sejak pencerobohan pertama Rusia ke atas Ukraine pada 2014, EU telah membenarkan hanya di bawah 1,500 pegawai Rusia, oligarki dan tokoh tentera, membekukan aset mereka dan mengharamkan mereka daripada blok itu. Langkah-langkah itu, yang telah berkembang secara dramatik sejak Rusia memulakan perang berskala penuh Februari lalu, direka untuk menghukum mereka yang menyokong, membolehkan atau membiayai pencerobohan itu.

Jika anda berada dalam senarai ini, anda akan bergelut untuk beroperasi di luar Rusia. Menteri-menteri EU bersedia untuk meneruskan sekatan enam bulan lagi hari ini.

Pembatalan sekatan ini amat jarang berlaku. Hanya tiga orang secara muktamad telah terkeluar daripada senarai; salah seorang daripada mereka hanya berjaya dengan mati.

Tetapi minggu lalu, ibu kepada Yevgeny Prigozhin, 83 tahun, ketua kumpulan upahan Wagner yang telah merekrut puluhan ribu tahanan Rusia dan menghantar mereka untuk mati di Ukraine, memenangi penangguhan hukuman apabila hakim memutuskan bahawa hanya berkaitan baginya tidak cukup untuk menjamin sekatan.

Keputusan itu mungkin akan mencetuskan kes peniru. Surat terbuka yang dihantar kepada institusi EU minggu lalu oleh 16 peguam yang mewakili individu yang dibenarkan mendakwa bukti terhadap mereka termasuk “salah nyata yang teruk, kenyataan fakta palsu dan tidak konsisten.”

Dua lelaki yang berharap keputusan Prigozhina boleh membuka pintu banjir yang menyahsenarai ialah rakan perniagaan jutawan Mikhail Fridman dan Petr Aven. Seperti yang dilaporkan oleh rakan sekerja saya minggu lepas, mereka bersedia untuk menjual pegangan mereka dalam Alfa-Bank, pemberi pinjaman swasta terbesar di Rusia, dengan harapan jualan $2.3bn akan mengeluarkan mereka daripada senarai.

Tetapi pakar undang-undang dan pegawai EU menganggap rejim sekatan agak ketat, membenarkan pihak berkuasa menyenaraikan semula individu di bawah justifikasi baharu.

Pada masa yang sama, EU menyasarkan untuk meningkatkan bilangan warga Rusia dalam senarai sekatannya. Penyenaraian individu dilihat sebagai cara mudah untuk mengekalkan tekanan ke atas Kremlin ketika perang berlanjutan, memandangkan selepas sepuluh pakej sekatan sejak Februari lalu, terdapat beberapa bahagian ekonomi Rusia yang tinggal yang semua 27 negara anggota boleh bersetuju untuk disasarkan.

Carta hari ini: Ikat pinggang

Satu lagi sebab untuk mengurangkan pelepasan karbon: Penumpang kapal terbang harus bersedia untuk perjalanan yang semakin bergelombang akibat perubahan iklim, jelas lajur Lex.

Memandu ke hadapan

Czech telah tergesa-gesa mengadakan mesyuarat menteri pengangkutan yang berfikiran sama di Strasbourg hari ini untuk menyusun strategi mengenai rancangan EU yang memecahbelahkan untuk mengharamkan enjin kereta pembakaran baharu mulai 2035, menulis Alice Hancock.

Pertemuan itu kononnya untuk meneliti had untuk mencemarkan pelepasan kereta di bawah apa yang dipanggil peraturan ‘Euro 7’, tetapi yang penting termasuk menteri pengangkutan Jerman dan Itali – dua negara yang telah membuat percubaan lewat bermain untuk mengurangkan lebih kontroversi larangan enjin pembakaran.

Konteks: Berlin dan Rom mengumumkan awal bulan ini bahawa mereka akan mengundi menentang penamatan fasa 2035, melainkan Suruhanjaya Eropah mencadangkan pengecualian untuk enjin yang menggunakan bahan api elektronik neutral karbon secara teknikal. Larangan itu, sebahagian daripada pakej iklim Perjanjian Hijau EU, telah pun dipersetujui oleh negara anggota dan hanya perlu dicap getah.

Menteri pengangkutan Czechia Martin Kupka tweet minggu lalu bahawa Prague juga tidak akan menyokong langkah itu “melainkan akan ada pengecualian yang jelas dan mengikat untuk bahan api sintetik”. Pegawai di Brussels kini bimbang bahawa penularan itu boleh merebak lebih jauh.

Sebelas negara telah dijemput ke mesyuarat Czech: Jerman, Itali, Perancis, Sepanyol, Poland, Hungary, Slovenia, Portugal, Romania, Slovakia dan Finland.

Tetapi pada petang Ahad, hanya Jerman, Itali, dan Poland telah mengesahkan, dengan Hungary dan Romania “mungkin” hadir, menurut seorang pegawai Czech.

Rundingan diteruskan antara suruhanjaya itu dan menteri pengangkutan Jerman Volker Wissing, ahli parti liberal FDP, untuk mencari kompromi.

Satu pilihan ialah komitmen yang lebih mengikat untuk mempertimbangkan semula bahan api elektronik pada peringkat kemudian, tetapi membuka semula teks undang-undang itu sendiri adalah garis merah, kata pegawai di Brussels. Perbincangan, bagaimanapun, adalah “membina”, kata seorang. Tetapi penghujung jalan masih belum kelihatan.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Menteri kewangan kawasan euro bertemu di Brussels.

  2. Ketua dasar luar EU Josep Borrell di Algeria untuk rundingan politik.

  3. Presiden parlimen Eropah Roberta Metsola bertemu presiden suruhanjaya Ursula von der Leyen di Strasbourg pada permulaan sesi pleno dewan hingga Khamis.

Sekarang baca ini

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

data result sgp hari ini

angka pengeluaran sydney

pengeluaran sidney hari ini

info togel hongkonģ hari ini

totobet singapura hari ini