Grafik iklim minggu ini: Adakah El Niño akan kembali pada tahun 2023 yang semakin panas?
site

Grafik iklim minggu ini: Adakah El Niño akan kembali pada tahun 2023 yang semakin panas?

Para saintis sedang mengira peluang dunia mengalami rekod suhu tahun ini kerana mereka menilai kemungkinan kembalinya fenomena cuaca El Niño yang dikaitkan dengan panas dan kemarau.

El Niño melibatkan pemanasan permukaan Lautan Pasifik, yang mendorong perubahan suhu dan corak hujan di seluruh dunia.

Carta menunjukkan episod El Nino dan La Nina

Pertubuhan Meteorologi Sedunia memberi amaran minggu ini bahawa kebarangkalian El Niño berkembang tahun ini semakin meningkat, dan kemunculannya semula “mungkin akan mencetuskan suhu global yang lebih tinggi”.

Terdapat “peluang 60 peratus” bahawa El Niño akan berkembang antara Mei dan Julai, meningkat kepada 80 peratus antara Julai dan September, ramalannya.

Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan AS juga mengeluarkan amaran “El Niño Watch” pada bulan April yang menyimpulkan terdapat 62 peratus peluang El Niño berkembang antara Mei dan Julai.

Kembalinya El Niño akan menjadi peralihan yang dinanti-nantikan daripada kitaran tiga tahun yang jarang berlaku bagi corak cuaca La Niña yang sepadan — fenomena cuaca bertentangan yang melibatkan penyejukan suhu permukaan Lautan Pasifik.

Sistem cuaca ini telah diisytiharkan secara rasmi pada penghujungnya oleh ahli meteorologi awal tahun ini, selepas mengambil korban dengan banjir yang dahsyat di AS dan Australia serta kemarau yang dahsyat di Afrika dan Amerika Selatan.

Taburan hujan di bawah purata pada tahun 2021 dan 2022 merupakan salah satu faktor yang membawa kepada rekod kemarau di Tanduk Afrika, dan sebahagiannya disebabkan oleh kehadiran La Niña.

“La Niña yang luar biasa degil kini telah berakhir” dan La Niña mahupun El Niño tidak aktif, kata WMO minggu lalu.

Terdapat “peningkatan ketara” dalam suhu permukaan laut Lautan Pasifik sejak Februari, bagaimanapun, kumpulan itu berkata.

Walaupun tiga tahun La Niña telah bertindak sebagai “brek” sementara pada suhu global, lapan tahun terakhir adalah yang paling panas dalam rekod, kata Petteri Taalas, setiausaha agung WMO.

“Pembangunan El Niño berkemungkinan besar akan membawa kepada lonjakan baharu dalam pemanasan global dan meningkatkan peluang untuk memecahkan rekod suhu,” katanya.

Peristiwa El Niño yang kuat berlaku antara 2015 dan 2016, dengan 2016 tahun paling panas dalam rekod.

Jika El Niño berkembang, wilayah seperti Amerika Selatan, AS selatan dan Tanduk Afrika berkemungkinan akan mengalami peningkatan hujan dan potensi banjir, manakala risiko kemarau akan meningkat di wilayah termasuk Australia dan Indonesia.

Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB berkata pada bulan April bahawa ia “meneliti” kawasan berisiko yang mungkin mengalami ketidakamanan makanan semasa tempoh El Niño dan sebarang “tindakan jangkaan” yang boleh diambil untuk mengurangkan kesannya.

Tindakan FAO yang berpotensi termasuk berhubung dengan pegawai kerajaan dan meletakkan rizab benih, bergantung pada keterukan keadaan.

Brazil dan Afrika Selatan adalah antara negara pengeluar bijirin yang berisiko mengalami keadaan kering luar biasa dan potensi kegagalan tanaman semasa tahun El Niño, sebagai contoh, kata kumpulan itu.

Untuk peristiwa El Niño diisytiharkan, suhu Lautan Pasifik khatulistiwa perlu meningkat melebihi ambang tertentu, manakala perubahan dalam atmosfera, seperti angin di khatulistiwa, juga mesti dikesan.

Permulaan El Niño adalah “lebih sukar untuk diramalkan lebih awal”, kata Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus EU. Meramalkan perkara yang mungkin berlaku adalah amat mencabar menjelang permulaan tahun semasa peralihan dari La Nina kepada sama ada neutral atau El Niño.

Pada hari Jumaat, kumpulan saintis Atribusi Cuaca Dunia membuat kesimpulan bahawa perubahan iklim menjadikan gelombang haba April yang memecahkan rekod tahun ini di Sepanyol, Portugal, Maghribi dan Algeria “sekurang-kurangnya 100 kali lebih berkemungkinan”.

Tahap haba yang direkodkan “akan hampir mustahil” tanpa pemanasan yang didorong oleh manusia, katanya. Suhu telah pun meningkat sekurang-kurangnya 1.1C dalam era perindustrian.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

result+sgp

pengeluaran sidney tadi siang

keluaran sidney

hongkong hari ini keluar

sgphariini