Industri boleh diperbaharui AS menyertai Big Oil untuk melawan kelewatan permit projek
site

Industri boleh diperbaharui AS menyertai Big Oil untuk melawan kelewatan permit projek

Industri boleh diperbaharui Amerika telah membentuk pakatan yang tidak mungkin dengan Big Oil kerana mereka melobi Kongres untuk merombak proses membenarkan yang mereka katakan menghalang pembangunan tenaga baharu.

Kempen itu telah dipergiatkan dalam beberapa minggu kebelakangan ini dengan pelobi minyak dan tenaga bersih berharap rundingan antara Republikan dan Demokrat mengenai siling hutang menawarkan peluang untuk memotong perjanjian membenarkan pembaharuan.

“Dalam beberapa bulan kebelakangan ini semua persatuan utama melihat ke seberang meja dan menyedari bahawa kami berhujah untuk perkara yang sama,” kata Jason Grumet, ketua Persatuan Kuasa Bersih Amerika, kumpulan industri boleh diperbaharui terkemuka, yang mengetuai delegasi 200 ahli kepada Kongres minggu ini untuk menyeru pembaharuan.

“Ini adalah Big Wind dan Big Solar yang datang ke meja dan mengatakan kami mahu menyelesaikan sesuatu.”

Dorongan yang diselaraskan daripada rakan sekatil yang tidak mungkin menggariskan kekecewaan yang meluas di seluruh industri tenaga pada kegagalan berulang untuk menyelaraskan sistem kebenaran, khususnya proses semakan yang panjang dan jalan untuk litigasi yang ditawarkan oleh Akta Dasar Alam Sekitar Negara 1970.

Wakil industri minyak dan gas, tenaga boleh diperbaharui dan utiliti berkata mereka sedang mengadakan perbincangan setiap hari mengenai pendekatan mereka untuk membenarkan pembaharuan dan delegasi bersama ke Capitol Hill berkemungkinan dalam masa terdekat.

Mereka berharap pembaharuan dapat dilaksanakan sebagai sebahagian daripada perjanjian siling hutang – walaupun orang yang terlibat dalam rundingan itu berkata sebarang kompromi sedemikian kekal jauh.

Beberapa undang-undang berasingan telah dikemukakan oleh penggubal undang-undang Demokrat yang progresif serta Republikan konservatif dan Joe Manchin, Demokrat berpusat yang usahanya untuk meluluskan rang undang-undang yang membenarkan ekoran Akta Pengurangan Inflasi gagal.

Raúl García, naib presiden dasar dan perundangan di Earthjustice, berkata persoalannya ialah di mana kedudukan tengah politik. “Perbezaan sangat ketara,” katanya.

“Kami mahu memastikan apabila tiba masanya untuk perjanjian, kami bersatu dalam matlamat kami,” kata Mike Sommers, ketua Institut Petroleum Amerika, kumpulan lobi Washington yang paling berkuasa di Big Oil. “Kami percaya bahawa perjanjian had hutang boleh menjadi kenderaan untuk membenarkan pembaharuan. Tetapi jam semakin berdetik.”

Eric Grey, naib presiden perhubungan kerajaan di Edison Electric Institute, yang mewakili utiliti besar, berkata “gabungan” telah dibentuk antara bahagian yang berlainan dalam industri tenaga. “Kami semua mendayung ke arah yang sama mengenai keperluan untuk keuntungan kecekapan.”

Gregory Wetstone, ketua eksekutif American Council on Renewable Energy, sebuah kumpulan perdagangan yang berpangkalan di Washington, berkata organisasi itu “kadang-kadang” bercakap dengan kumpulan bahan api fosil mengenai kebenaran, tetapi memberi amaran bahawa industri tidak sentiasa sejajar.

“Saya fikir mungkin ada jalan tengah, tetapi ada pemacu asas untuk usaha yang lebih besar ini – ia mengenai perubahan iklim,” kata Wetstone. “Dan itu bermakna terdapat beberapa elemen yang akan menjadi lebih rumit daripada yang lain.”

Proses kebenaran yang panjang telah lama menjadi pertikaian bagi industri minyak dan gas. Tetapi dengan kelulusan IRA, yang menyuntik $369bn ke dalam tenaga bersih dalam bentuk kredit cukai dan subsidi, pemaju boleh diperbaharui berkata rancangan pembangunan mereka melanda dinding.

Khususnya, pemaju mengatakan adalah terlalu sukar untuk membina beribu-ribu batu talian penghantaran voltan tinggi yang diperlukan untuk membawa elektrik dari sumber boleh diperbaharui ke kawasan bandar.

Ahli akademik di Universiti Princeton mengatakan bahawa melainkan jika kadar pengembangan penghantaran digandakan daripada tahap semasa, IRA boleh menjadi sebanyak 80 peratus kurang berkesan dalam mengurangkan pelepasan.

“Sekarang kita mempunyai IRA, ketidakpastian mengenai akses kepada modal dan dasar mengenai kredit cukai telah hilang. Dan item pacing sebenarnya adalah penghantaran,” kata Mark Goodwin, ketua eksekutif Apex Clean Energy, pemaju angin dan solar yang besar.

Sementara itu, eksekutif minyak dan gas berkata, hampir mustahil untuk membina saluran paip besar di beberapa bahagian di negara ini kerana juru kempen berjaya menggunakan sistem perundangan untuk menyekat projek baharu. Pengeluar gas khususnya berkata proses kebenaran yang membebankan akan menghalang pembangunan beberapa deposit paling prolifik di dunia, yang akan menyokong lebih banyak eksport ke Eropah dan negara lain.

“Ia tidak disediakan untuk menjadi pantas, ia tidak disediakan untuk membolehkan infrastruktur ini dibina dengan cepat,” kata Ryan Lance, ketua eksekutif ConocoPhillips.

Percubaan pembaharuan sebelum ini tahun lalu yang diketuai oleh Manchin, senator Demokrat dari Virginia Barat, gagal selepas penolakan yang meluas, kedua-duanya dari sayap progresif partinya – yang memanggilnya sebagai “pemberian” kepada industri bahan api fosil – dan Republikan, bijak daripada Sokongan Manchin terhadap IRA.

Dewan Perwakilan yang diketuai Republikan kini telah menghasilkan perundangan sendiri dan eksekutif optimis bahawa kompromi boleh dicapai.

Namun, sebarang urus niaga menghadapi tentangan daripada penyokong tegar dalam kedua-dua parti. Dan ramai ahli alam sekitar menentang keras mana-mana undang-undang yang akan melemahkan peraturan Nepa dan memudahkan untuk membina infrastruktur bahan api fosil, tanpa mengira faedah kepada tenaga boleh diperbaharui.

“Anda boleh mencipta tenaga bersih tanpa menarik balik perlindungan ini,” kata García. “Memberi walaupun satu inci kepada industri bahan api fosil adalah satu kesilapan. Ia bertentangan dengan semua retorik tinggi yang kami dengar daripada pentadbiran Biden.”

Pemaju boleh diperbaharui berkata pendirian sedemikian akan menghalang pelancaran teknologi bersih yang diperlukan untuk mengurangkan pelepasan.

“Tidak mungkin untuk mencapai apa-apa yang hampir dengan penyelesaian iklim dengan sistem sedia ada,” kata Grumet di ACP. “Sama ada gabungan didorong oleh inspirasi atau keperluan adalah persoalan falsafah – saya fikir ini adalah sedikit daripada kedua-duanya.”

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

t0t0bet hk

pengeluaran hari ini sdy

totobet sikni

pembukaan hongkong

toto bet sgp