Industri boleh diperbaharui India di bawah tekanan untuk memenuhi sasaran kerajaan
site

Industri boleh diperbaharui India di bawah tekanan untuk memenuhi sasaran kerajaan

Rancangan India untuk peningkatan mendadak dalam lelongan kapasiti boleh diperbaharui akan memberi “banyak tekanan” kepada industri untuk meningkat dengan cepat, kata ketua salah satu penyedia tenaga bersih terbesar.

India akan mula melelong 50 gigawatt kapasiti tenaga suria dan angin untuk grid elektrik negara itu setiap tahun sehingga 2028, lebih daripada dua kali ganda kadar semasa.

Sumant Sinha, ketua eksekutif ReNew, mengalu-alukan cadangan yang digariskan oleh kementerian tenaga boleh diperbaharui India. Tetapi beliau menyatakan bahawa syarikat yang boleh diperbaharui sudah pun berusaha untuk bersaing dengan kerja sedia ada.

Lebih banyak bidaan akan “memberi banyak tekanan kepada orang seperti kami kerana kami perlu mengumpul modal, kami perlu mempunyai peralatan, kami perlu dapat melaksanakan di lapangan, kami perlu mengupah orang”, katanya kepada Financial Times di wawancara. “Semua itu tidak mudah.”

Peningkatan yang dirancang itu berlaku ketika India berlumba-lumba untuk memenuhi sasarannya memasang 500 gigawatt kapasiti tenaga bersih menjelang 2030, bagi memenuhi 50 peratus keperluan elektrik negara daripada sumber boleh diperbaharui.

“Ini adalah langkah pertama dari segi cuba menjadikan kesungguhan sasaran 500GW mereka lebih boleh dipercayai dan lebih nyata,” kata Sinha. “Ia boleh dilakukan tetapi kami memerlukan sedikit masa untuk meningkatkan.”

ReNew telah menugaskan kira-kira 8GW kapasiti dan komited untuk membina hampir 6GW lebih dalam tempoh dua tahun akan datang. “Peluang pasaran bukan masalah,” kata Sinha. “Ia sentiasa menjadi isu tentang berapa banyak yang boleh kami laksanakan, bukannya perkara lain.”

India masih memperoleh sebahagian besar kuasanya daripada arang batu dan bahan api fosil lain, dan Agensi Tenaga Antarabangsa menganggarkan bahawa permintaan tenaga di negara itu akan menjadi antara yang paling pesat berkembang di dunia sehingga 2030.

Walaupun kerajaan Perdana Menteri Narendra Modi mahu sumber tenaga bersih memenuhi kebanyakan permintaan ini, negara itu setakat ini bergelut untuk mengejar matlamatnya dan gagal mencapai rancangan untuk memasang 175GW menjelang tahun lepas.

Satu memo daripada kementerian tenaga boleh diperbaharui berkata kerajaan merancang untuk melelong sekurang-kurangnya 15GW menjelang Jun tahun ini, diikuti 10GW hingga 15GW untuk baki suku tahun ini. “Ia adalah sasaran jangka pendek yang agak pendek, jadi oleh itu kita akan mempunyai gambaran yang cukup baik sama ada mereka menuju ke arah yang betul atau tidak,” kata Sinha.

ReNew berkembang ke kawasan lain dan minggu lepas memperoleh subsidi kerajaan bernilai kira-kira $180 juta sebagai sebahagian daripada program untuk mempromosikan pembuatan domestik sel suria, wafer dan modul.

Syarikat lain yang melabur berbilion-bilion dalam kuasa boleh diperbaharui bersama ReNew termasuk Tata Power dan Adani Green, sebahagian daripada konglomerat Kumpulan Adani.

Adani berkata ia mahu mencapai 25GW menjelang 2025. Tetapi rancangan pengembangan kumpulan itu mengalami tekanan selepas dakwaan penipuan oleh penjual pendek AS Hindenburg Research awal tahun ini mencetuskan kekalahan pasaran yang menghapuskan sebanyak $145bn daripada nilai syarikat tersenarainya, yang termasuk Adani Green. Adani menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tersebut.

Walaupun Adani berkata ia komited untuk pelaburan agresif dalam tenaga boleh diperbaharui dan kawasan lain, beberapa penganalisis telah mempersoalkan keupayaannya untuk bersaing.

Sinha berkata India akan berjuang untuk mengekalkan kadar pertumbuhan boleh diperbaharui tanpa Adani.

“Hanya melihatnya semata-mata dari sudut penambahan kapasiti, mereka adalah salah satu pemain yang lebih besar, dengan rancangan penting untuk menambah lebih banyak kapasiti,” katanya. “Sekiranya perkara itu dihentikan, sudah pasti ia akan memberi kesan kepada penambahan kapasiti di negara secara keseluruhan.”

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

result sgp singapura

toto sydney

totobet sdny

pengeluaran hk

totobet.com sgp