Jasa Tirta I memenangi Anugerah BUMN 2023
site

Jasa Tirta I memenangi Anugerah BUMN 2023

Surabaya (ANTARA) – Perum Jasa Tirta I meraih anugerah pada acara Anugerah BUMN 2023 di Jakarta, Rabu (15/3) sebagai Badan Usaha Milik Negara terbaik dari segi transformasi organisasi.

“Anugerah ini menjadi pendorong kepada kami untuk dapat melakukan lebih banyak inovasi dan terus mempercepatkan pertumbuhan syarikat,” kata Plt. Presiden Pengarah Perum Jasa Tirta I Milfan Rantawi dalam satu kenyataan yang diterima di Surabaya, Khamis.

Milfan berkata, transformasi organisasi adalah salah satu perkara penting syarikat dalam menyesuaikan diri dengan pelbagai gangguan.

“Tahun lalu 2022 kami membuat perubahan pada struktur organisasi, di mana syarikat telah menambah beberapa unit khas untuk mengendalikan perniagaan dan inovasi portfolio,” kata Milfan.

Milfan berkata, penambahan bahagian ini bertujuan untuk mempercepatkan beberapa potensi pembangunan perniagaan yang sedia beroperasi.

“Selaras dengan penugasan kerajaan, kami diamanahkan menjalankan perniagaan dalam bidang perkhidmatan air dan ini berjalan dengan cukup baik sepanjang 33 tahun Perum Jasa Tirta I berkhidmat. Namun, untuk dapat melaksanakannya. meningkatkan skalakita tidak boleh hanya bergantung pada perniagaan pasaran tawanan ini. Perlu ada inovasi dan usaha terobosan supaya kami boleh terus berkembang,” katanya.

Pembangunan perniagaan dalam sektor perkhidmatan bukan air merupakan satu cabaran dan peluang kepada Jasa Tirta I untuk berkembang. Beliau menyatakan, pembangunan perniagaan ini termasuk memperluaskan perniagaan sedia ada yang sudah beroperasi seperti perniagaan Sistem Bekalan Air Minum (SPAM), pelancongan dan makmal alam sekitar.

Seperkara lagi ialah inovasi perniagaan baharu yang belum diuruskan oleh syarikat seperti Loji Tenaga Suria (PLTS) terapung, perdagangan karbonpermohonan Pengurusan Air Pintar dan pelbagai perniagaan bukan sumber asli (SDA) lain.

“Pada masa ini, perubahan dalam proses perniagaan berputar pantas. Pendigitalan membawa banyak perubahan. Kita harus lebih adaptif dan serius dalam memajukan perniagaan, agar Perum Jasa Tirta I bukan sahaja menjadi sebuah syarikat legenda pada zamannya, malah dapat terus maju di tengah-tengah persaingan perniagaan yang pesat pada masa hadapan. ,” katanya.

Dengan perubahan organisasi, dapat dirasai bahawa pada masa ini prospek perniagaan bukan perkhidmatan air Perum Jasa Tirta I semakin ketara.

“Pada masa ini kami telah memperoleh beberapa rakan kongsi dan bakal rakan kongsi yang sedia bekerjasama untuk membangunkan beberapa perniagaan baharu,” katanya.

Wartawan: Willi Irawan
Editor: Guido Merung
COPYRIGHT © ANTARA 2023

Togel Sydney

Keluaran SGP hari Ini

Keluaran Sydney

Pengeluaran SDY Hari Ini