“Jelas sekali dia melakukan jenayah perang.”  Joe Biden atas waran tangkap untuk Vladimir Putin
site

“Jelas sekali dia melakukan jenayah perang.” Joe Biden atas waran tangkap untuk Vladimir Putin

Presiden AS Joe Biden menyifatkan “mewajarkan” keputusan Mahkamah Jenayah Antarabangsa mengeluarkan waran penahanan Presiden Rusia Vladimir Putin.

“Jelas sekali dia melakukan jenayah perang,” kata Biden.

Biden mengingatkan bahawa bidang kuasa mahkamah tidak diiktiraf oleh semua negara, termasuk Amerika Syarikat sendiri, tetapi menggelar pengeluaran waran itu sebagai “kedudukan kuat.”

Mahkamah Jenayah Antarabangsa di The Hague mengeluarkan waran tangkap untuk Putin pada 17 Mac. Menurut pihak pendakwaan, Presiden Persekutuan Rusia bertanggungjawab secara peribadi untuk pengusiran paksa kanak-kanak dari wilayah Ukraine yang diduduki ke Rusia.

Rusia, seperti Amerika Syarikat, tidak mengiktiraf bidang kuasa Mahkamah Jenayah Antarabangsa. Jenayah perang yang dilakukan di wilayah Ukraine sejak Disember 2013 terletak di bawah bidang kuasa ICC, tanpa mengira kewarganegaraan pelaku.

Biden pada Mac 2022 telah secara terbuka memanggil Putin sebagai “penjenayah perang.” Setahun sebelumnya, sebelum pencerobohan tentera Rusia ke Ukraine, presiden AS menjawab secara positif soalan sama ada dia menganggap Putin sebagai pembunuh.

HK Prize

Togel HK Hari Ini

Keluaran SGP

Data Keluaran SDY

Result Sidney