Jet peribadi sebagai pencemar besar seperti haiwan peliharaan, kata eksekutif
site

Jet peribadi sebagai pencemar besar seperti haiwan peliharaan, kata eksekutif

Seorang eksekutif jet peribadi telah menolak kritikan bahawa industrinya adalah pemancar gas rumah hijau utama, dengan mendakwa bahawa haiwan peliharaan tercemar sama banyak jika tidak lebih kerana permintaan untuk pengangkutan mewah melonjak.

Patrick Hansen, ketua eksekutif Luxaviation yang berpangkalan di Luxembourg, memberitahu sidang kemuncak Perniagaan Mewah FT di Monaco bahawa satu [of his company’s] pelanggan menghasilkan kira-kira 2.1 tan CO₂ setahun, atau kira-kira jumlah yang sama dengan tiga ekor kucing — sebelum jurucakap membetulkan di luar pentas bahawa dia maksudkan tiga ekor anjing.

Industri itu sedar tentang keperluan mendesak untuk mengehadkan jejak karbonnya tetapi data itu mesti “dimasukkan ke dalam perspektif,” kata Hansen semasa perbincangan panel pada hari Selasa. Dia menambah bahawa penerbangan peribadi “tidak akan hilang, kerana mereka menyediakan perkhidmatan masa” kepada orang kaya.

Hansen berkata kemudiannya dia merujuk kepada data yang diterbitkan dalam buku oleh Mike Berners-Lee, seorang ahli akademik British, yang dipanggil “How Bad are Bananas”. Ia menyatakan bahawa kucing yang dipelihara sebagai haiwan peliharaan bertanggungjawab untuk 310kg pelepasan karbon setahun, dan seekor anjing untuk kira-kira 700kg.

Berners-Lee berkata dalam e-mel bahawa dia “terkejut dan kecewa mendengar data daripada buku saya digunakan untuk mempertahankan tuntutan eko palsu yang dibuat oleh Luxaviation.” Dia menimbulkan keraguan mengenai angka 2.1 tan yang disediakan oleh Hansen, mengatakan bahawa ia kelihatan “sangat rendah” dan “mesti untuk penerbangan yang sangat singkat dan pesawat yang sangat kecil.”

“Realiti mudahnya ialah pelepasan daripada jet peribadi mewah berkali ganda lebih tinggi daripada penerbangan komersial standard. Juga tidak munasabah untuk mendakwa kerosakan iklim boleh dibatalkan dengan apa yang dipanggil ‘mengimbangi’,” tambahnya. “Pasukan peribadi yang mewah adalah keseronokan karbon yang besar.”

Syarikat jet peribadi telah mendapat manfaat daripada permintaan yang meningkat sejak permulaan pandemik Covid-19 pada 2020, apabila golongan kaya raya berusaha untuk mengelakkan orang ramai dan sekatan. Walaupun semua sekatan perjalanan ditarik balik, trend itu akan diteruskan apabila mereka yang berbelanja tinggi mencari pengalaman perjalanan yang lebih diperibadikan dan mewah, menurut pakar industri. Permintaan global untuk jet peribadi telah meningkat lebih daripada 14 peratus sejak sebelum wabak, menurut data industri.

Hansen berkata “pengaliran masuk pelanggan baharu dalam pasaran jet persendirian” tahun lepas telah mengimbangi kehilangan pelanggan dari wilayah yang terjejas oleh sekatan perjalanan udara yang dikaitkan dengan perang Rusia ke atas Ukraine.

Sementara itu, aktivis perubahan iklim dan penggubal dasar telah menggesa langkah untuk menghukum penerbangan persendirian untuk membantu mengekang pemanasan global. Bulan lalu, lapangan terbang Schiphol Amsterdam berusaha melarang jet peribadi daripada terbang masuk dan keluar dari ibu negara Belanda selepas landasannya diserang oleh aktivis iklim. Pada hari Selasa aktivis di lapangan terbang Geneva mengganggu pameran perniagaan utama Eropah untuk jet peribadi.

Menurut laporan Oxfam 2022, jejak karbon jet peribadi adalah sekurang-kurangnya 10 kali lebih besar daripada syarikat penerbangan komersial. Ini bermakna satu peratus daripada penduduk dunia bertanggungjawab untuk separuh daripada jumlah pelepasan industri penerbangan, menurut badan amal itu. Ini disokong oleh kajian oleh Transport & Environment, sebuah NGO EU, yang menganggarkan bahawa jet peribadi mengeluarkan 5 hingga 14 kali lebih banyak gas rumah hijau bagi setiap penumpang berbanding penerbangan komersial.

Hansen berkata industri “tidak mahu malu dengan anak-anak kita” dan sedang mengambil langkah untuk mengimbangi dan mengehadkan pelepasannya.

Sesetengah pakar industri telah mencadangkan bahawa bahan api mampan seperti biofuel yang diperbuat daripada minyak sayuran dan bahan api sintetik, boleh menggantikan yang berasaskan karbon tradisional. Ketua eksekutif Boeing Dave Calhoun menolak biofuel dalam satu temu bual, dengan mengatakan mereka “tidak akan mencapai harga bahan api jet”.

Hansen berkata ketersediaan biofuel sangat terhad di seluruh dunia jadi industri perjalanan udara tidak boleh bergantung secara eksklusif pada pilihan bahan pencemar rendah.

“Sudah tentu, apabila kami menerbangkan orang ke COP26 di Edinburgh, kami memastikan jet tersebut diisi secara eksklusif dengan bahan api yang mampan,” katanya.

Menurut Hansen, enjin hidrogen dan elektrik untuk pesawat akan menjadi alternatif yang lebih mampan kepada enjin pembakaran dalam jangka masa yang lebih lama. Walau bagaimanapun, dalam masa terdekat, Luxaviation, menasihatkan pelanggan supaya tidak terbang dengan jet peribadi untuk jarak yang sangat dekat.

“Kadang-kadang lebih baik jangan terbang. Kami memberitahu pelanggan kami, jangan terbang dari Paris ke Lyon.”

Pada hari Selasa, dalam langkah untuk mengurangkan pelepasan, Perancis mengharamkan penerbangan jarak dekat domestik yang alternatif melalui kereta api sudah wujud, termasuk laluan seperti Paris ke Nantes, Bordeaux dan Lyon.

kluaran sgp hri ini

pengeluaran sydney

sidney

hongkong yang keluar malam ini

totobet singapur