Juara Badminton Olimpik Chen mara ke separuh akhir di Terbuka Seluruh England
site

Juara Badminton Olimpik Chen mara ke separuh akhir di Terbuka Seluruh England

BIRMINGHAM, 17 Mac (Xinhua) — Juara Olimpik Chen Yufei dari China berjuang keras untuk mara ke separuh akhir perseorangan wanita di Terbuka Badminton Seluruh England di sini pada Jumaat.

Chen, 25, bermain jongkang-jongket menentang Gregoria Mariska Tunjung di Arena Birmingham. Pilihan keempat itu akhirnya menewaskan lawannya dari Indonesia 24-22 dan 23-21 selepas 56 minit.

“Perlawanan itu sukar seperti yang ditunjukkan oleh garis markah,” kata Chen. “Mungkin terdapat lebih sedikit perhimpunan kerana angin, tetapi ia masih mempunyai permintaan yang tinggi terhadap tumpuan saya.”

Chen akan menentang Akane Yamaguchi dari Jepun sebagai juara bertahan dan nombor satu dunia menewaskan pemain China Wang Zhiyi 21-19 dan 21-12 lebih awal di suku akhir.

“Dia memainkan pukulannya pada kelajuan yang sangat tinggi semasa rali dan dia melakukannya dengan cukup baik dalam kedua-dua serangan dan pertahanan,” kata Chen, yang tewas kepada Yamaguchi pada separuh akhir di Terbuka Jerman minggu lalu.

“Saya akan mengetepikan keputusan itu, dan saya ingin belajar sesuatu daripadanya dengan bermain menentangnya,” kata Chen. “Tetapi saya pasti akan mencuba yang terbaik dan menyekat prestasinya.”

Pilihan utama beregu wanita Chen Qingchen/Jia Yifan dari China mengalami kekalahan pahit kepada pilihan keenam Korea Selatan Kim So-yeong/Kong Hee-yong 19-21, 22-20 dan 24-22.

“Saya membuat terlalu banyak kesilapan,” kata Jia yang berusia 25 tahun itu. “Kami mempunyai peluang untuk memenangi perlawanan kedua dan kami cuba menyesuaikan diri apabila kami ketinggalan dalam perlawanan ketiga. Tetapi saya melakukan terlalu banyak kesilapan tanpa paksaan, yang menjadi punca utama kekalahan kami hari ini.”

Dalam perseorangan lelaki, Shi Yuqi dari China menewaskan rakan sepasukan Weng Hongyang 21-9, 21-16 untuk menetapkan pertembungan separuh akhir dengan pilihan keempat Malaysia Lee Zii Jia.

Juara 2021 Lee menyingkirkan pilihan ketujuh Jepun Kodai Naraoka 21-9, 10-21 dan 21-13. Separuh akhir yang lain akan dimainkan antara Anders Antonsen dari Denmark dan Li Shifeng dari China.

Zheng Siwei/Huang Yaqiong dari China mara ke separuh akhir beregu campuran dengan menewaskan gandingan Jepun Yuki Kaneko/Misaki Matsutomo 21-13, 21-11. Naib juara Olimpik, Zheng dan Huang akan bertanding dengan Rehan Naufal Kusharjanto/Lisa Ayu Kusumawati dari Indonesia pada Sabtu.

Kedua-dua separuh akhir dalam beregu lelaki akan dimainkan antara pasangan China dan Indonesia.

Hongkong Prize

Togel Singapore

Pengeluaran Sydney

Data Pengeluaran SDY