Ketua COP28 menetapkan agenda untuk dana $100bn dan mendorong untuk teknologi ‘rendah karbon’
site

Ketua COP28 menetapkan agenda untuk dana $100bn dan mendorong untuk teknologi ‘rendah karbon’

Sidang kemuncak iklim PBB COP28 yang akan datang telah menetapkan agenda untuk “meningkatkan” kewangan iklim global dan akhirnya mencapai $100bn yang dijanjikan untuk membantu negara-negara miskin menyesuaikan diri dengan perubahan iklim, matlamat yang telah dielakkan oleh pendahulunya.

Sultan Al Jaber, calon presiden COP28 dan ketua Syarikat Minyak Nasional Abu Dhabi, memberitahu Dialog Iklim Petersberg di Berlin pada hari Selasa bahawa “menggerakkan” kewangan swasta dan pembaharuan institusi kewangan antarabangsa adalah keutamaan.

Beliau juga kekal fokus pada pembangunan teknologi untuk mengurangkan pelepasan, dan bukannya menghentikan pengeluaran bahan api fosil secara berperingkat.

“Dalam peralihan tenaga yang pragmatik, adil dan diurus dengan baik, kita mesti memberi tumpuan kepada laser untuk menghapuskan pembebasan bahan api fosil secara berperingkat, sambil meningkatkan alternatif sifar karbon yang berdaya maju dan mampu milik,” katanya.

Jaber telah melakukan “lawatan mendengar” sejak pelantikannya pada Januari dan dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah bertemu pemimpin iklim dan duta di China, AS dan Paris. Beliau menyatakan bahawa “jangkaan tinggi, kepercayaan rendah”.

“Kita mesti meningkatkan kewangan iklim, menjadikannya lebih tersedia, lebih mudah diakses dan lebih berpatutan untuk memacu penghantaran merentasi setiap tonggak iklim,” katanya. “Sektor awam, pelbagai hala dan swasta mesti digerakkan dengan cara baharu dan inovatif mengenai isu kritikal kewangan iklim.”

Usahanya dipuji oleh Mia Mottley, perdana menteri Barbados, yang telah menerajui reformasi Bank Dunia dan bank pembangunan pelbagai hala yang juga akan menjadi tumpuan sidang kemuncak di Paris bulan depan, yang dihoskan oleh presiden Perancis Emmanuel Macron

Bercakap melalui video, Mottley memberitahu penonton Berlin bahawa usaha Jaber untuk membina konsensus adalah penting untuk menyediakan “titik tolak untuk dunia” pada sidang kemuncak COP28 di Dubai. Beliau berkata akses kepada kewangan untuk negara membangun mesti disertakan dengan akses kepada teknologi dan peluang pertumbuhan.

Mottley mencadangkan tiga cara “tidak rumit” meningkatkan kewangan untuk membantu negara yang lebih miskin menghadapi perubahan iklim dan pertumbuhan dana, termasuk cukai ke atas hasil syarikat minyak dan gas, ditambah cukai karbon $100 satu tan ke atas penghantaran, dan duti setem ke atas urus niaga kewangan.

Daripada $100 bilion untuk dana penyesuaian yang dijanjikan pada sidang kemuncak PBB 14 tahun lalu, negara maju hanya mengumpulkan $83.3 bilion pada tarikh sasaran 2020, menurut OECD.

Lebih 40 negara telah menghantar wakil ke persidangan dua hari di Berlin, turut dihadiri utusan iklim AS John Kerry dan canselor Jerman Olaf Scholz.

Jerman ketinggalan dalam ikrarnya sendiri untuk menyumbang €6 bilion setiap tahun menjelang 2025. Menteri Luar Negeri Annalena Baerbock memberitahu perwakilan bahawa selepas mesyuarat negara-negara penderma pada hari Isnin, dia percaya sasaran $100 bilion dapat dicapai tahun ini.

Kadar sumbangan yang perlahan dari negara-negara kaya kekal sebagai titik penting dalam rundingan dasar iklim PBB.

“Ini menahan kemajuan, dan sebagai sebahagian daripada jangkauan saya, saya meminta negara penderma untuk memberikan penilaian muktamad mengenai penyampaian komitmen ini sebelum COP28. Ia adalah penting untuk,” kata Jaber, sambil menambah bahawa “nilai sebenar komitmen ini telah terhakis dari semasa ke semasa”.

Sidang kemuncak COP28 yang dihoskan oleh Emiriah Arab Bersatu pada bulan Disember telah diperuntukkan sebagai “pengambilan saham global”, apabila negara memberikan penilaian kemajuan mereka dalam memenuhi pengurangan pelepasan yang ditetapkan dalam perjanjian Paris. Di bawah perjanjian Paris, negara bersetuju untuk mengehadkan kenaikan suhu global kepada jauh di bawah 2C dan idealnya 1.5C.

Pada persidangan iklim tahun lepas di Mesir, negara pengeluar minyak mengetuai usaha untuk menghapuskan semua bahan api fosil secara berperingkat, penyumbang utama kepada gas rumah hijau di sebalik pemanasan global.

Tetapi Jaber bertegas dalam ucapannya di Berlin bahawa pengurangan pelepasan akan dicapai dengan menawarkan lebih banyak “alternatif karbon sifar”.

Ini selaras dengan tumpuannya terhadap cara mengurangkan pelepasan seperti teknologi penangkapan karbon, dan bukannya mengurangkan pengeluaran bahan api fosil, yang telah mendapat kritikan daripada ramai pakar perubahan iklim.

Alex Scott, pemimpin program diplomasi iklim dan geopolitik di E3G, perunding itu, berkata rundingan di Berlin adalah “peluang untuk UAE menangani kritikan yang mereka hadapi dan mula menetapkan agenda yang benar-benar bercita-cita tinggi untuk negara yang perlu bersedia untuk dibawa. kepada COP28”.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

pengeluaran angka sydney

keluaran togel sdy

hongkong prize

totobet hari ini