Mahkamah antarabangsa mengeluarkan waran jenayah perang untuk Putin
site

Mahkamah antarabangsa mengeluarkan waran jenayah perang untuk Putin

THE HAGUE (AP) – Mahkamah Jenayah Antarabangsa berkata pada hari Jumaat bahawa ia telah mengeluarkan waran tangkap untuk Presiden Rusia Vladimir Putin kerana jenayah perang, menuduhnya bertanggungjawab terhadap penculikan kanak-kanak dari Ukraine.

Ia adalah kali pertama mahkamah global mengeluarkan waran terhadap seorang pemimpin salah seorang daripada lima anggota tetap Majlis Keselamatan PBB.

ICC berkata dalam satu kenyataan bahawa Putin “didakwa bertanggungjawab atas jenayah perang pengusiran (kanak-kanak) secara tidak sah dan pemindahan (kanak-kanak) secara tidak sah dari kawasan yang diduduki di Ukraine ke Persekutuan Rusia.”

Langkah itu segera ditolak oleh Moscow – dan dialu-alukan oleh Ukraine sebagai satu kejayaan besar.

Implikasi praktikalnya, bagaimanapun, boleh dihadkan kerana kemungkinan Putin menghadapi perbicaraan di ICC sangat tidak mungkin kerana Moscow tidak mengiktiraf bidang kuasa mahkamah atau mengekstradisi warganegaranya.

Tetapi kutukan moral itu berkemungkinan akan mengotorkan pemimpin Rusia itu sepanjang hayatnya — dan dalam masa terdekat apabila dia ingin menghadiri sidang kemuncak antarabangsa di negara yang akan menangkapnya.

“Jadi Putin mungkin pergi ke China, Syria, Iran, … beberapa sekutunya, tetapi dia tidak akan pergi ke seluruh dunia dan tidak akan pergi ke negara anggota ICC yang dia percaya akan … menangkapnya,” kata Adil Ahmad Haque, pakar dalam undang-undang antarabangsa dan konflik bersenjata di Universiti Rutgers.

Yang lain bersetuju. “Vladimir Putin akan selama-lamanya ditandakan sebagai pariah di seluruh dunia. Dia telah kehilangan semua kredibiliti politiknya di seluruh dunia. Mana-mana pemimpin dunia yang menyokongnya akan dipermalukan juga,” kata David Crane, bekas pendakwa antarabangsa, kepada The Associated Press.

Mahkamah juga mengeluarkan waran untuk menangkap Maria Lvova-Belova, pesuruhjaya Hak Kanak-kanak di Pejabat Presiden Persekutuan Rusia. AP melaporkan penglibatannya dalam penculikan anak yatim Ukraine pada Oktober, dalam penyiasatan pertama untuk mengikuti proses itu sehingga ke Rusia, bergantung pada berpuluh-puluh wawancara dan dokumen.

Presiden ICC Piotr Hofmanski berkata dalam satu kenyataan video bahawa walaupun hakim ICC telah mengeluarkan waran, terpulang kepada masyarakat antarabangsa untuk menguatkuasakannya. Mahkamah tidak mempunyai pasukan polis sendiri untuk berbuat demikian.

ICC boleh menjatuhkan hukuman maksimum penjara seumur hidup “apabila dibenarkan oleh graviti melampau jenayah itu,” menurut perjanjian pengasasnya, Statut Rom, yang menetapkannya sebagai mahkamah tetap pilihan terakhir untuk mendakwa pemimpin politik dan pelaku utama lain. daripada kekejaman terburuk di dunia — jenayah perang, jenayah terhadap kemanusiaan dan pembunuhan beramai-ramai.

Namun, peluang Putin atau Lvova-Belova menghadapi perbicaraan masih sangat jauh, kerana Moscow tidak mengiktiraf bidang kuasa mahkamah – satu pendirian yang ditegaskan semula pada hari Jumaat.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata Rusia tidak mengiktiraf ICC dan menganggap keputusannya “tidak sah secara sah.” Dia menggelar tindakan mahkamah itu sebagai “keterlaluan dan tidak boleh diterima.”

Peskov enggan mengulas apabila ditanya sama ada Putin akan mengelak daripada membuat perjalanan ke negara di mana dia boleh ditangkap atas waran ICC.

Ketua hak asasi manusia Ukraine, Dmytro Lubinets, berkata berdasarkan data dari Biro Maklumat Kebangsaan negara itu, 16,226 kanak-kanak telah dihantar pulang. Ukraine telah berjaya membawa pulang 308 kanak-kanak.

Lvova-Belova, yang juga terlibat dalam waran, bertindak balas dengan sindiran yang meleleh. “Sangat bagus bahawa masyarakat antarabangsa telah menghargai kerja untuk membantu kanak-kanak negara kita, bahawa kita tidak meninggalkan mereka di zon perang, bahawa kita membawa mereka keluar, kita mewujudkan keadaan yang baik untuk mereka, bahawa kita mengelilingi mereka dengan kasih sayang, orang yang prihatin,” katanya.

Pegawai Ukraine gembira dengan tindakan itu.

Dalam ucapannya setiap malam kepada negara itu, Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menyebutnya sebagai “keputusan bersejarah, dari mana tanggungjawab bersejarah akan bermula.”

Sergiy Kyslytsya, Duta Besar Ukraine untuk PBB, mengingatkan bahawa pada malam pencerobohan Rusia, “Saya berkata pada mesyuarat Majlis Keselamatan bahawa tidak ada api penyucian untuk penjenayah perang, mereka terus ke neraka. Hari ini, saya ingin mengatakan bahawa mereka yang masih hidup selepas kekalahan tentera Rusia perlu singgah di The Hague dalam perjalanan ke neraka.”

Di Washington, Presiden Joe Biden menyifatkan keputusan ICC sebagai “wajar”, memberitahu wartawan ketika dia meninggalkan Rumah Putih ke rumahnya di Delaware bahawa Putin “melakukan jenayah perang dengan jelas.” Walaupun AS tidak mengiktiraf mahkamah sama ada, Biden berkata ia “membuat perkara yang sangat kuat” untuk menyeru tindakan pemimpin Rusia dalam mengarahkan pencerobohan.

Olga Lopatkina, seorang ibu Ukraine yang bergelut selama berbulan-bulan untuk menuntut semula anak angkatnya yang dihantar pulang ke sebuah institusi yang dikendalikan oleh penyokong setia Rusia, mengalu-alukan berita mengenai waran tangkap itu. “Semua orang mesti dihukum kerana jenayah mereka,” katanya dalam pertukaran mesej dengan AP.

Walaupun Ukraine juga bukan ahli mahkamah global, ia telah memberikannya bidang kuasa ke atas wilayahnya dan pendakwa ICC Karim Khan telah melawat empat kali sejak membuka siasatan setahun lalu.

Selain Rusia dan Ukraine, Amerika Syarikat dan China bukan ahli 123 anggota ICC.

ICC berkata kamar praperbicaraannya mendapati “alasan munasabah” bahawa Putin “memikul tanggungjawab jenayah individu” untuk penculikan kanak-kanak “kerana melakukan perbuatan itu secara langsung, bersama-sama dengan orang lain dan/atau melalui orang lain” dan kerana gagal “menjalankan kawalan dengan betul. atas orang bawahan awam dan tentera yang melakukan perbuatan itu.”

Semasa lawatan bulan ini, pendakwa ICC Khan berkata dia pergi ke rumah jagaan untuk kanak-kanak 2 kilometer (lebih satu batu) dari barisan hadapan di selatan Ukraine.

“Lukisan yang disematkan di dinding … bercakap dengan konteks cinta dan sokongan yang pernah ada,” katanya dalam satu kenyataan. “Tetapi rumah ini kosong, akibat dakwaan pengusiran kanak-kanak dari Ukraine ke Persekutuan Rusia atau pemindahan mereka secara tidak sah ke bahagian lain di wilayah yang diduduki sementara.”

“Seperti yang saya nyatakan kepada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada September lalu, perbuatan yang didakwa ini sedang disiasat oleh pejabat saya sebagai keutamaan. Kanak-kanak tidak boleh dianggap sebagai harta rampasan perang,” kata Khan.

Dan sementara Rusia menolak dakwaan dan waran itu, yang lain berkata tindakan ICC akan memberi kesan penting.

“ICC telah menjadikan Putin sebagai orang yang dikehendaki dan mengambil langkah pertama untuk menamatkan impunitas yang telah memberanikan pelaku dalam perang Rusia menentang Ukraine terlalu lama,” kata Balkees Jarrah, pengarah keadilan antarabangsa bersekutu di Human Rights Watch. “Waran itu menghantar mesej yang jelas bahawa memberi arahan untuk melakukan, atau bertolak ansur, jenayah serius terhadap orang awam boleh membawa kepada sel penjara di The Hague.”

Crane, yang mendakwa Presiden Liberia Charles Taylor 20 tahun lalu atas jenayah di Sierra Leone, berkata diktator dan zalim di seluruh dunia “kini menyedari bahawa mereka yang melakukan jenayah antarabangsa akan bertanggungjawab.”

Taylor akhirnya ditahan dan dibicarakan di mahkamah khas di Belanda. Dia telah disabitkan kesalahan dan dijatuhkan hukuman penjara 50 tahun.

Pada hari Khamis, siasatan yang disokong PBB memetik serangan Rusia terhadap orang awam di Ukraine, termasuk penyeksaan sistematik dan pembunuhan di wilayah yang diduduki, antara isu berpotensi yang berjumlah jenayah perang dan mungkin jenayah terhadap kemanusiaan.

Siasatan menyeluruh juga mendapati jenayah yang dilakukan terhadap warga Ukraine di wilayah Rusia, termasuk kanak-kanak Ukraine yang dihantar pulang yang dihalang daripada bersatu semula dengan keluarga mereka, sistem “penapisan” yang bertujuan untuk memilih warga Ukraine untuk penahanan, dan penyeksaan dan syarat penahanan yang tidak berperikemanusiaan.

Pada hari Jumaat, ICC meletakkan muka Putin pada dakwaan penculikan kanak-kanak.

___

Casert dilaporkan dari Brussels. Penulis AP Hanna Arhirova di Kyiv, Ukraine; Ellen Knickmeyer di Washington dan Sarah El Deeb di Beirut menyumbang.

___ Ikuti liputan AP tentang perang di https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Data Hongkong

Nomor HK

Situs Togel Online

Data Pengeluaran SGP

Result SDY Hari Ini

Pengeluaran SDY