Mahkamah Belanda menghalang pengurangan penerbangan di lapangan terbang Schiphol
site

Mahkamah Belanda menghalang pengurangan penerbangan di lapangan terbang Schiphol

Kerajaan Belanda tidak boleh memperkenalkan had untuk menurunkan nombor penerbangan di lapangan terbang Schiphol Amsterdam akhir tahun ini, mahkamah tempatan memutuskan pada hari Rabu, dalam salah satu tindakan paling berprofil tinggi lagi untuk mengurangkan kesan alam sekitar industri penerbangan.

Mahkamah Haarlem memutuskan bahawa kerajaan tidak boleh mengurangkan nombor penerbangan sebanyak 8 peratus kepada 460,000 setahun kerana ia tidak melalui prosedur yang betul apabila ia memperkenalkan peraturan itu sebagai langkah sementara.

“Mengikut peraturan Eropah, negeri hanya boleh mengurangkan bilangan pergerakan pengangkutan udara di lapangan terbang selepas melalui proses yang teliti,” kata mahkamah dalam satu kenyataan.

Keputusan itu adalah rangsangan bagi industri penerbangan, yang membawa kes itu terhadap kerajaan dan menunjukkan usaha lamanya untuk mengurangkan tahap bunyi pesawat dan pelepasan karbon, termasuk melalui pengenalan pesawat yang lebih baharu.

“Dengan langkah kami, kami melihat alternatif yang lebih baik untuk mencapai kurang bunyi bising dan CO₂ sambil memenuhi keperluan pengembara untuk terbang,” kata syarikat penerbangan Belanda KLM.

Pengangkutan lain termasuk easyJet, Tui dan Delta turut terlibat dalam membawa kes itu.

Schiphol berkata keputusan mahkamah memberikan kejelasan dan berjanji untuk “meneruskan semua yang kami lakukan untuk menjadikan penerbangan lebih senyap dan bersih”. Kementerian Infrastruktur dan Pengurusan Air Belanda telah dihubungi untuk mengulas.

Kes itu bergantung pada kesan tempatan penerbangan, termasuk bunyi bising dan paras nitrogen dioksida dan diperhatikan dengan teliti dalam industri penerbangan Eropah sebagai salah satu usaha pertama kerajaan untuk mengehadkan penerbangan atas alasan alam sekitar.

Industri itu berpendapat bahawa ia tidak perlu menyekat pertumbuhan dalam penerbangan kerana ia berusaha untuk mencapai sifar bersih menjelang 2050 kerana teknologi baharu, terutamanya bahan api yang lebih bersih.

Tetapi pejuang alam sekitar telah mempersoalkan potensi teknologi baharu itu, yang tidak terbukti secara komersial, dan pada hari Rabu berkata penghakiman itu adalah satu kemunduran.

“Sektor penerbangan sedang memutarkan naratif sifar bersih yang cacat untuk menampung usaha mengejar pertumbuhan industri dalam percanggahan total dengan matlamat iklim,” kata Johnny White, seorang peguam di badan amal alam sekitar Client Earth.

Schiphol, yang majoritinya dimiliki oleh negeri, telah menonjol sebagai lapangan terbang yang sanggup mengorbankan pertumbuhan masa depan kerana kebimbangan alam sekitar.

Lapangan terbang minggu ini mengumumkan rancangan untuk menjadi “lebih tenang, bersih dan lebih baik”, dan berkata ia akan berunding dengan syarikat penerbangan mengenai larangan penerbangan malam dan jet peribadi dan pembalikan rancangan untuk membina landasan tambahan.

“Kami telah memikirkan tentang pertumbuhan tetapi terlalu sedikit mengenai impaknya terlalu lama. . . Saya sedar bahawa pilihan kami mungkin mempunyai implikasi yang ketara kepada industri penerbangan, tetapi ia perlu,” kata Ruud Sondag, ketua eksekutif Royal Schiphol Group dalam satu kenyataan awal minggu ini.

Dasar awam Belanda berbeza dengan UK, di mana kerajaan berkata pertumbuhan kapasiti lapangan terbang adalah konsisten dengan sasaran sifar bersih 2050.

Lapan lapangan terbang terbesar di UK mempunyai rancangan untuk menerbangkan hampir 150 juta lebih penumpang setahun, bersamaan dengan 300,000 jet jumbo tambahan, menurut pengiraan FT.

resul sgp.

pengeluaran sidney tadi siang

hk malam ini keluar berapa

pengeluaran sgptotobet sgptotobet singapore