Mengapakah UK perlu menyuntik sedikit fizz ke dalam penangkapan karbon
site

Mengapakah UK perlu menyuntik sedikit fizz ke dalam penangkapan karbon

Terdapat beberapa sektor berharga di mana UK mempunyai kelebihan pada masa kini. Penangkapan dan penyimpanan karbon — tidak popular walaupun mungkin — adalah salah satu daripadanya. Negara harus mengelak daripada menumpulkan kelebihan daya saing ini.

Walaupun mempunyai satu pertiga daripada semua kapasiti penyimpanan karbon yang berpotensi di Eropah, menurut laporan yang ditauliahkan kerajaan, rekod UK dalam membangunkan CCS adalah teruk. Teknologi itu, yang melibatkan penyingkiran karbon dioksida daripada bahan api fosil – atau sememangnya udara – dan mengasingkannya di bawah tanah, selama ini telah menjadi subjek janji manifesto yang dimungkiri, pertandingan yang dibatalkan dan tarikh akhir yang terlepas.

Tidak hairanlah skim sokongan £20 bilion baru UK telah diterima dengan baik, dalam beberapa pihak. Kerajaan sepatutnya cuba menyuntik lebih banyak fizz ke dalam pasaran ini.

Dunia memerlukannya. Menyapu akibat yang tidak diingini daripada bahan api fosil di bawah permaidani (geologi) adalah langkah kedua terbaik untuk benar-benar membangunkan sumber tenaga hijau. Tetapi tenaga elektrik yang boleh diperbaharui tidak dapat menggerakkan setiap sektor ekonomi kita. Walaupun terdapat banyak perkara yang tidak disukai dalam CCS, pemanasan global yang membawa bencana pastinya lebih teruk.

Selain itu, membangunkan CCS ialah cara yang baik untuk UK menarik pelaburan kepada industri pembuatan tradisional, yang sebaliknya tidak mempunyai tempat dalam strategi sifar bersih. Tiada teknologi alternatif untuk menangkap pelepasan pembuatan simen, contohnya. Selain itu, bukan mudah untuk menukar industri lain, seperti yang memerlukan haba tinggi, kepada elektrik.

Pada masa ini, syarikat membayar harga karbon untuk CO₂ yang mereka keluarkan. Tetapi mempunyai garis pandangan pada penyelesaian jangka panjang akan menjadikan mereka lebih gembira untuk menggunakan wang untuk bekerja.

Kapasiti storan berpotensi yang banyak di UK juga bermakna ia mungkin dapat menjual storan karbon sebagai perkhidmatan. Cita-cita strategik untuk menjadi tong sampah Eropah mungkin tidak begitu menarik, dari segi PR. Tetapi ia akan memberikan peluang pendapatan yang menarik.

Jadi, bagaimanakah UK boleh mendorong pasaran ini?

Beberapa sokongan kewangan diperlukan, tetapi untuk sekali ini Perbendaharaan yang kekurangan tunai mungkin telah mencatatkan jumlah yang betul: £20bn selama 20 tahun. Itu mungkin tidak begitu mengagumkan, tetapi kenaikan harga karbon bermakna CCS sudah hampir kompetitif.

Bergantung pada sektor, menangkap, mengangkut dan menyimpan CO₂ mungkin berharga antara £60 dan £140 setiap tan. Syarikat-syarikat di UK kini membayar kira-kira £75-80 untuk setiap tan karbon yang mereka keluarkan. Ini bermakna kerajaan UK hanya perlu menyediakan tambah nilai kecil – mungkin melalui kontrak untuk perbezaan – untuk membolehkan pemancar menekan butang pada pelaburan berskala besar.

Berapa besar tambah nilai, sebenarnya, sedang dalam rundingan. Tetapi katakan ia adalah £50 setiap tan secara purata. Pengiraan yang sangat kasar dan belakang sampul menunjukkan bahawa subsidi itu boleh membiayai 20 juta tan penangkapan karbon setahun. Sebagai rujukan, UK mahu menangkap 20-30 juta tan CO₂ setahun menjelang 2030.

Selain itu, cadangan menarik, yang terkandung dalam tinjauan MP Chris Skidmore tentang kemajuan UK pada sifar bersih, adalah untuk mengenakan kewajipan ke atas syarikat minyak untuk menangkap dan menyimpan 10 peratus karbon dalam produk mereka. Itulah volum CCS tambahan yang mereka, mungkin, akan bayar.

Mungkin lebih membimbangkan ialah pendekatan kerajaan untuk melaksanakan CCS. Ia mempunyai pandangan yang tepat bahawa ia harus dibangunkan dalam kelompok serantau, yang membolehkan perkongsian kos infrastruktur pengangkutan dan penyimpanan.

Tetapi ia mengambil masa setahun untuk mengecilkan pilihan gugusan “Track-1” kepada dua — Gugusan Pantai Timur, di mana projek infrastruktur diketuai oleh BP dan Equinor, dan gugusan HyNet North West yang diketuai oleh Eni dari Itali. Ia kemudian mengambil masa 15 bulan lagi untuk menentukan projek yang mungkin disambungkan kepada setiap kluster. Selepas menghasilkan senarai panjang pada bulan Ogos, senarai pendek itu ditunggu-tunggu minggu depan.

Selepas itu akan datang rundingan dua hala antara kerajaan dan setiap pemancar untuk memikirkan kontrak tertentu. Ekonomi kluster akan bergantung kepada berapa banyak projek berkongsi kos infrastruktur, jadi jika ada yang jatuh di tepi jalan, yang lain mungkin perlu dipercepatkan.

Ia kelihatan seperti proses yang berpotensi panjang — hanya apabila masa semakin singkat. Halangan sebenar kepada pembangunan penangkapan karbon mungkin bukan cabaran teknikal yang terlibat, malah kos teknologi. Ia mungkin membuat semua roda dalam sistem berputar pada masa yang sama.

result sgpresult singapurasgp result

pengeluaran angka sydney

keluaran sdy

totobet hk hari ini

totobet sgp