Mengubah ikan paus menjadi aset berasaskan karbon tidak akan mudah
site

Mengubah ikan paus menjadi aset berasaskan karbon tidak akan mudah

Penulis adalah seorang pengulas sains

Kotoran paus adalah seperti debu emas alam sekitar. Ia kaya dengan zat besi, fosforus dan nitrogen, antara nutrien yang fitoplankton, alga di bahagian bawah rantai makanan marin, perlu berkembang.

Fitoplankton menghasilkan lebih separuh daripada oksigen dunia dan menyedut sebanyak karbon dioksida daripada atmosfera seperti empat hutan hujan Amazon. Lebih banyak ikan paus menyamai lebih banyak fitoplankton – dan oleh itu lebih banyak penyingkiran karbon. Menurut Connel Fullenkamp, ​​seorang profesor ekonomi di Duke University di North Carolina, persamaan itu menjadikan paus yang hebat, atau lebih tepatnya perkhidmatan penangkapan dan penyerapan karbon mereka, aset yang berpotensi bernilai dan boleh diperdagangkan.

Logik ini mendasari Projek Whale Carbon Plus, usaha bersama untuk menilai nilai kewangan ikan paus yang hebat dan untuk mewujudkan pasaran kewangan yang berkaitan yang memberi ganjaran kepada pelabur dengan kredit karbon. Secara kritikal, sebahagian daripada wang pelabur akan disalurkan ke dalam pemuliharaan dan pemulihan ikan paus. “Akhirnya, kami cuba meletakkan semula alam semula jadi sebagai sesuatu yang bernilai dalam ekonomi kami,” kata Fullenkamp, ​​yang penyelidikannya memfokuskan pada pembangunan dan pengawalseliaan pasaran kewangan.

Ia adalah idea yang bijak di atas kertas: memperkenalkan motif keuntungan mungkin berjaya melindungi sumber semula jadi dunia di mana kerajaan, industri, pencinta alam sekitar dan dermawan telah banyak gagal.

Tetapi menetapkan ikan paus sebagai aset berasaskan karbon memerlukan beberapa langkah rumit. Pertama, meletakkan nilai dolar pada ikan paus yang hebat dan perkhidmatannya bermakna mengukur dengan teliti tuntutan untuk kesan karbonnya. Fullenkamp dan rakan ekonomi Ralph Chami, yang mengasaskan perundingan alam sekitar Blue Green Future, salah seorang rakan kongsi projek, meletakkan nilai kasar seekor ikan paus yang hebat pada kira-kira $2.5 juta-$3 juta sepanjang jangka hayat 60 tahun. Anggaran itu adalah berdasarkan nilai karbon yang diserap oleh fitoplankton yang ia dan keturunannya membantu menghasilkan, ditambah dengan anggaran 33 tan karbon dioksida yang diasingkan dalam badannya (selepas kematian, ikan paus tenggelam ke dasar laut dan memastikan gas terkunci di dalamnya. selama berabad-abad), ditambah hasil daripada pelancongan berkaitan seperti menonton ikan paus.

Kedua, projek itu bermakna memberikan hak milik kepada haiwan, perkara yang rumit untuk makhluk berhijrah yang berenang melepasi beberapa negara. Dan ketiga, sebarang produk kewangan yang terhasil perlu disahkan dan diaudit secara bebas.

Pelabur, sama ada individu atau institusi, kemudiannya akan membeli nota atau bon, dengan dividen dibayar sebagai kredit karbon dan bukannya tunai. Sebahagian daripada hasil akan digunakan untuk memulihkan jumlah bilangan paus besar (terdiri daripada 13 spesies, termasuk ikan paus biru) daripada populasi semasa mereka lebih daripada sejuta kepada anggaran 4mn-5mn yang berenang di lautan sebelum penangkapan ikan paus industri.

Usaha sebesar ikan paus berbaloi, Fullenkamp menegaskan: jika kerajaan, ahli ekonomi dan pencinta alam sekitar boleh “menyatukan kepala kita, ada pai baharu ini, kelas aset baharu ini yang tidak wujud sebelum ini” yang mana pendapatan boleh mengalir.

Walaupun memperakui bahawa wang itu sebenarnya digunakan untuk menyelamatkan haiwan adalah penting, terdapat permintaan yang semakin meningkat untuk pelaburan beretika, dengan bon kemampanan dan bon hijau semakin popular.

Terdapat juga pengiktirafan lewat bahawa model ekonomi tradisional mengabaikan nilai sumber asli. Kajian 2021 oleh Sir Partha Dasgupta, di universiti Cambridge, menyifatkan alam semula jadi sebagai titik buta dalam pemikiran ekonomi: memusnahkan hutan untuk menghasilkan pusat membeli-belah merekodkan peningkatan dalam modal yang dikeluarkan, diukur dari segi keluaran dalam negara kasar, tetapi bukan kehilangan karbon penyerapan mahupun peningkatan hakisan tanah.

Kami telah secara kolektif membenarkan aset semula jadi yang kami semua bergantung kepada disusut nilai daripada buku. Biodiversiti semakin berkurangan sekarang berbanding bila-bila masa lain dalam sejarah: sejuta spesies haiwan dan tumbuhan dianggap terancam kepupusan.

Menghasilkan ikan paus akan mengambil masa bertahun-tahun untuk menjadi betul, walaupun rumput laut dan bakau, juga sinki karbon penting, boleh menjadi aset dalam masa dua tahun.

“Sesetengah orang telah memanggil ini skim Ponzi dan bisikan ikan paus, karut dongeng,” aku Fullenkamp. “Dan jika saya cuba menjual barang ini kepada awak hari ini, saya akan merompak awak. Apa yang kami cuba lakukan ialah membina ini dengan sangat berhati-hati kerana, terus terang, saya tidak mahu masuk penjara kerana penipuan.”

Tidak seperti kripto, katakan, ada sesuatu yang nyata — modal semula jadi — yang mendasari aset tersebut. Walau apa pun, meletakkan nilai dolar pada sinki karbon alam dan khazanah lain, tidak boleh lebih buruk daripada tidak menghargainya sama sekali.

result toto sgp

data pengeluaran sdy

hasil sdy

result hk hari initogel hari ini hongkong yang keluar 2021info hk

totobet net singapura hari ini