Peningkatan $13bn LNG AS |  Masa kewangan
site

Peningkatan $13bn LNG AS | Masa kewangan

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Sumber Tenaga kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap Selasa dan Khamis

Hello dan selamat datang kembali ke Sumber Tenaga.

Presiden China Xi Jinping berada di Moscow bertemu Vladimir Putin minggu ini dalam menunjukkan sokongan politik yang besar ketika perselisihan Rusia dengan barat berhubung pencerobohan Ukraine semakin meningkat. Dari segi ekonomi, hubungan minyak dan gas negara akan menjadi agenda utama, menyerlahkan bagaimana perang sedang merosak susunan tenaga global.

Putin memerlukan China untuk terus membeli lebih banyak bahan api fosil Rusia untuk membantu mengimbangi kerosakan ekonomi daripada sekatan minyak dan bahan api barat dan kerugian perdagangan gas asli Rusia yang menguntungkan dengan Eropah. Putin mungkin akan mendesak komitmen yang lebih tegas daripada Xi mengenai perjanjian saluran paip gas, atau mungkin bantuan untuk membantu memastikan minyak dan gas mengalir dalam menghadapi sekatan.

Peningkatan penggunaan minyak dan gas China bermakna ia berada dalam pasaran untuk bekalan baharu, dan penapisan negara itu telah mengambil kesempatan daripada sekatan barat untuk mendapatkan minyak mentah Rusia yang murah. Tetapi keperluan Putin untuk lebih ramai pelanggan China akan memberikan Xi pengaruh besar dalam rundingan.

Tidak mungkin menjadi agenda antara pemimpin ialah perubahan iklim, walaupun laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang membimbangkan semalam mengatakan matlamat iklim Paris untuk mengehadkan pemanasan kepada 1.5C semuanya tidak dapat dicapai. Amanda mempunyai lebih banyak perkara di bawah.

Juga, Myles bercakap dengan Jeff Martin, ketua eksekutif Sempra Energy, yang semalam komited untuk membina projek eksport LNG bernilai berbilion dolar baharu di pantai Texas – satu lagi kemenangan untuk AS, dan mungkin juga keselamatan tenaga Eropah. Tetapi tanggapan yang sukar untuk diselaraskan pada hari yang sama pakar iklim terkemuka dunia memberi amaran bahawa pelepasan CO₂ daripada infrastruktur bahan api fosil sedia ada akan, jika tidak dikurangkan, akan menjejaskan usaha untuk mencegah lebih daripada 1.5C pemanasan global.

Terima kasih untuk membaca. — Justin

PS Sertai kami untuk Sidang Kemuncak Global Komoditi FT hari ini dan esok untuk mendengar daripada eksekutif di Trafigura, Gunvor, Mercuria, Vitol dan banyak lagi. Daftar hari ini untuk mengambil bahagian dalam talian atau secara bersemuka.

Sempra menekan butang pergi pada Port Arthur LNG

Armada gas asli cecair Amerika akan menjadi lebih besar (sekali lagi).

Sempra Energy semalam memberi lampu hijau pada terminal eksport Port Arthur LNG bernilai $13 bilion di Pantai Teluk Texas.

Kemudahan “fasa 1” 13.5 juta tan setahun – dijangka akan datang dalam talian menjelang 2028 – akan menambah kira-kira 10 peratus lagi kepada kapasiti projek sedia ada dan yang sedang dalam pembinaan.

Berikut adalah beberapa petikan daripada perbualan saya dengan bos Sempra Jeff Martin:

Peperangan di Ukraine telah melebihkan LNG AS

Port Arthur ialah projek utama ketiga yang mencapai “keputusan pelaburan akhir”, pencapaian penting projek industri LNG, sejak Kremlin melancarkan pencerobohan berskala penuh ke atas Ukraine pada Februari 2022.

Cheniere terus maju dengan pengembangan Corpus Christi Jun lalu. Venture Global memberi penerangan kepada kemudahan Louisiana Plaquemines minggu lepas. Dan Dekad Seterusnya bersedia untuk memberi laluan terakhir kepada projek Rio Grandenya menjelang akhir bulan Jun.

Kapasiti eksport LNG AS berjumlah kira-kira 87 juta tan/tahun Disember lalu. Menjelang 2028 ia akan menjadi lebih daripada 150mn t/y.

“Gabungan perang di Ukraine dan perang kedua benar-benar – yang berada di pasaran tenaga Eropah – benar-benar mencipta peranan yang sangat penting untuk LNG amnya dan LNG AS khususnya,” kata Martin.

Ekuiti persendirian semakin menumpuk dalam permainan LNG. . .

Port Arthur akan menelan belanja sebanyak $13bn untuk membina: $6.8bn dalam pembiayaan hutang dan $6.2bn dalam ekuiti.

Sebilangan besar bahagian ekuiti, Sempra mengumumkan semalam, akan datang daripada gergasi ekuiti persendirian KKR, yang akan mengambil alih mana-mana antara 25 dan 49 peratus daripada fasa pertama projek (sebahagian besarnya melalui dana IV Pelabur Infrastruktur Globalnya). ConocoPhillips akan memegang 30 peratus lagi, meninggalkan Sempra sendiri dengan 20 hingga 30 peratus.

Ia menandakan satu lagi langkah besar ke dalam infrastruktur LNG AS untuk ekuiti persendirian, yang telah membantu membiayai sebahagian besar pengembangan sektor itu.

“Matlamat keseluruhannya adalah untuk mendapatkan kos modal terendah,” kata Martin.

“Jadi dari sudut pandangan kami, kami benar-benar telah menyusun model struktur modal, di mana anda mempunyai peserta utama dengan Sempra dan ConocoPhillips dan anda boleh mendapatkan sumber modal tambahan melalui jenama KKR.”

Berapa lama parti itu boleh bertahan?

Tetapi walaupun LNG AS mencapai langkahnya, pelbagai risiko bergantung pada prospek jangka panjangnya.

Adakah bekalan Rusia ke Eropah hilang selama-lamanya, atau bolehkah ia mula menyalurkan gas ke barat semula? Bilakah matlamat iklim Eropah akan menafikan keinginannya untuk mengimport gas asli — dan kesediaannya untuk mengunci dirinya dalam perjanjian jangka panjang?

Di Houston hanya dua minggu lalu, pembeli LNG Eropah dan penjual AS berdebat tentang bagaimana kontrak “jangka panjang” diperlukan. Orang Eropah tidak suka untuk dikurung untuk jangka masa panjang. Tetapi tanpa komitmen kewangan yang panjang, ekonomi mahal projek LNG tidak akan berfungsi.

Sempra telah menjual kapasiti awalnya melalui tawaran dengan pembeli besar Eropah termasuk RWE dan Engie Jerman di Perancis. Dan permintaan Asia mempunyai banyak ruang utama jika kuasa arang batu ingin dialihkan.

Tetapi pada masa hadapan, pembeli Eropah kelihatan semakin gelisah apabila mereka cuba mengatasi kebimbangan keselamatan tenaga dengan sasaran iklim. Hanya tiga tahun lalu Engie membatalkan perjanjian LNG bernilai $7 bilion dengan Dekad Seterusnya selepas kerajaan Perancis membangkitkan kebimbangan mengenai pelepasan metana gas AS.

“Adalah menjadi tugas kami untuk memastikan bahawa kami memperakui gas asli di hulu; kami memastikan kami mengurangkan pelepasan buruan di mana mungkin; kami mendapatkan sumber yang boleh diperbaharui untuk menggerakkan kemudahan pencairan kami; dan juga . . . mengasingkan karbon di bawah tanah,” kata Martin.

Namun apa jua usaha LNG untuk membersihkan imejnya, pengumuman kemudahan eksport bahan api fosil baharu yang besar pada hari PBB memberi amaran kepada dunia berada di ambang malapetaka iklim berkemungkinan menimbulkan lebih daripada beberapa keris. (Myles McCormick)

Latih Tubi Data

Tingkap peluang untuk menjamin masa depan yang boleh didiami dan mampan sedang ditutup dengan pantas, memberi amaran kepada laporan terbaru daripada Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim.

Laporan itu menghimpunkan enam kajian IPCC, yang akan menjadi rujukan penting untuk pemimpin pada persidangan iklim COP28 pada bulan November. Dengan penilaian PBB seterusnya tidak dijangka sehingga penghujung dekad, laporan semalam telah dipuji sebagai amaran terakhir untuk bertindak pantas terhadap perubahan iklim.

Laporan itu mendapati pemanasan global akan “lebih mungkin daripada tidak” melebihi 1.5C walaupun di bawah senario pelepasan terendah dalam jangka masa terdekat. Dasar semasa meletakkan dunia di landasan untuk pemanasan 3.2C pada tahun 2100.

“Hampir tanpa mengira pilihan pelepasan kami dalam jangka masa terdekat, kami mungkin akan mencapai 1.5C pada separuh pertama dekad akan datang,” kata Peter Thorne, salah seorang pengarang laporan itu. “Persoalan sebenar ialah sama ada keinginan kita untuk mengurangkan pelepasan dengan cepat bermakna kita mencapai 1.5 darjah – mungkin melepasi sedikit dan kemudian turun semula – atau sama ada kita meledak melalui 1.5 darjah, melalui dua darjah dan teruskan.”

Tiada mana-mana bahagian dunia akan dibiarkan tidak terjejas oleh peningkatan suhu. IPCC menjangkakan gelombang haba, kemarau dan kebakaran hutan akan menjadi lebih kerap. Banjir sekali dalam satu abad dijangka berlaku sekurang-kurangnya setiap tahun di banyak pantai menjelang akhir abad ini.

Namun, mereka yang paling terdedah akan menanggung beban perubahan iklim secara tidak seimbang. IPCC mendapati bahawa dalam dekad yang lalu, kematian manusia akibat banjir, kemarau dan ribut adalah 15 kali lebih tinggi di kawasan yang sangat terdedah, yang selalunya lebih miskin, negara membangun, berbanding dengan kawasan yang terdedah kepada rendah.

Penulis menyeru lebih banyak komitmen politik dan kewangan, tetapi mengatakan alat yang murah sudah wujud untuk penyesuaian dan mitigasi perubahan iklim. Purata pembiayaan penyesuaian tahunan dan mitigasi perlu ditingkatkan tiga hingga enam kali menjelang 2030 untuk mengekalkan pemanasan kepada 1.5C hingga 2C, anggaran IPCC.

Setiausaha Agung PBB António Guterres menyeru ahli G20 semalam supaya komited dalam usaha menjejaki iklim yang pantas, termasuk komitmen untuk menghentikan pembinaan loji arang batu baharu dan membiayai minyak dan gas baharu. Guterres juga menyeru eksekutif minyak dan gas untuk membentangkan rancangan peralihan dengan peruntukan untuk menghapuskan bahan api fosil secara berperingkat dan meningkatkan tenaga boleh diperbaharui.

“Bom masa iklim sedang berdetik, tetapi laporan IPCC hari ini ialah panduan cara untuk meredakan bom masa iklim. Ia adalah panduan hidup untuk manusia,” kata Guterres. (Amanda Chu)

Power Points

  • Krisis perbankan akan menyebabkan kerosakan minimum kepada pasaran tenaga dan logam, kata peniaga terbesar dunia.

  • Industri intensif tenaga Eropah bertahan pada musim sejuk dengan harga tenaga puncak tetapi cabaran ekonomi kekal.

  • Syarikat solar Eropah memberi amaran rancangan perindustrian EU akan menghalang peralihan tenaga bersihnya.


Sumber Tenaga ditulis dan disunting oleh Derek Brower, Myles McCormick, Justin Jacobs, Amanda Chu dan Emily Goldberg. Hubungi kami di energy.source@ft.com dan ikuti kami di Twitter di @FTEnergy. Ikuti edisi lepas surat berita di sini.

Wang Moral — Surat berita kami yang tidak boleh dilepaskan mengenai perniagaan yang bertanggungjawab secara sosial, kewangan mampan dan banyak lagi. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

sgp totobet

data pengeluaran sdy

totobet sikni

indo togel hk

totobet sgp result