Pertempuran pencen yang sengit bertukar kepada krisis demokrasi apabila Macron memintas parlimen Perancis
site

Pertempuran pencen yang sengit bertukar kepada krisis demokrasi apabila Macron memintas parlimen Perancis

Penolakan meluas terhadap rancangan baik pulih pencen Presiden Perancis Emmanuel Macron adalah faktor utama kegagalannya memenangi majoriti parlimen berikutan pemilihan semula tahun lalu. Keputusannya untuk merempuh reformasinya yang sangat tidak popular, tanpa undi, mengubah pertikaian yang sudah membara menjadi krisis politik dan institusi.

Pada kemuncak drama politik luar biasa Khamis, sejurus selepas kerajaan mengumumkan ia akan memaksa melalui reformasi pencen yang dipertikaikan di tengah-tengah pergaduhan besar di parlimen, penunjuk perasaan mula berkumpul di Place de la Concorde yang luas di tengah Paris, hanya sebuah jambatan jauh dari Dewan Negara yang dikawal ketat.

Seketika, tempat revolusi lama kelihatan bergulir ke belakang, digegarkan oleh kemarahan dan kemarahan yang tiba-tiba – walaupun penunjuk perasaan hanya berjumlah beberapa ribu orang.

Terdapat suspek biasa, seperti jenama api kiri Jean-Luc Mélenchon, bergemuruh menentang pembaharuan yang dikatakannya “tiada legitimasi – tidak di parlimen, mahupun di jalanan”. Ahli kesatuan sekerja juga berada dalam kekuatan, memuji kemenangan moral walaupun mereka mengecam “pelanggaran demokrasi” Macron.

Ramai lagi adalah penunjuk perasaan biasa yang telah berpusu-pusu ke Concorde selepas kelas atau bekerja. Seseorang mengacukan garpu gergasi yang diperbuat daripada kadbod sambil orang ramai melaungkan “Perletakan jawatan Macron” (Macron letak jawatan). Satu lagi semburan melukis mesej yang tidak menyenangkan pada penghalang logam – “Bayang-bayang guillotine semakin hampir” – di tempat yang tepat di mana Louis XVI dihukum bunuh 230 tahun lalu.

Penunjuk perasaan berkumpul di Place de la Concorde untuk menyuarakan kemarahan mereka terhadap penggunaan Artikel 49.3 oleh kerajaan untuk memaksa melalui pembaharuan pencennya. © Alain Jocard, AFP

“Ia imej yang kuat, orang yang mengambil alih simbol Paris ini, di tengah-tengah institusi Perancis,” kata George, 65 tahun, seorang pustakawan bersara yang bergegas ke dataran selepas menyekat Perpustakaan Negara secara ringkas pada hari itu.

“Apabila anda mempunyai berjuta-juta orang di jalanan untuk memprotes selama berminggu-minggu, tidak dapat dibayangkan bahawa kerajaan sepatutnya berasa berhak menggunakan 49.3,” katanya, merujuk kepada langkah khas yang digunakan oleh kerajaan untuk memintas parlimen, yang dinamakan sempena Artikel 49.3 Perlembagaan Perancis.

“Ia adalah perlembagaan,” tambah George. “Ia tidak boleh lulus, ia mesti tidak lulus!”

>> Petang hari anjing dalam politik Perancis kerana Macron menggunakan ‘pilihan nuklear’ untuk meningkatkan umur persaraan

Ketika malam tiba, polis mendakwa penunjuk perasaan dan menggunakan gas pemedih mata untuk membersihkan dataran, terletak beberapa langkah dari istana presiden Élysée. Kumpulan kecil penunjuk perasaan bergerak melalui jalan-jalan berhampiran membakar, dalam adegan yang diulangi di bandar-bandar lain di seluruh Perancis. Lebih 250 telah ditangkap di ibu negara Perancis sahaja.

‘Perpecahan demokrasi’

Tindakan kurang ajar kerajaan adalah jerami yang mematahkan punggung unta itu, kata Anna Neiva Cardante, seorang pelajar berusia 23 tahun yang melangkau protes jalanan baru-baru ini terhadap reformasi Macron tetapi berasa terpaksa menyatakan kemarahannya terhadap “penafian demokrasi” ini.

“Undi dalam Perhimpunan Kebangsaan adalah satu-satunya peluang kerajaan untuk mendapatkan ukuran kesahihan bagi pembaharuannya,” katanya ketika polis mula membersihkan Place de la Concorde. “Sekarang ia mempunyai krisis besar di tangannya.”

Kerajaan minoriti Perdana Menteri Elisabeth Borne bukanlah yang pertama menggunakan Perkara 49.3, yang telah dicetuskan sebanyak 100 kali sejak 1962. Walau bagaimanapun, jarang sekali ia digunakan untuk mereformasikan skop sedemikian dan ditolak sekeras-kerasnya oleh orang ramai.

Di tengah-tengah rombakan pencen adalah rancangan yang dipertikaikan untuk menaikkan umur persaraan minimum negara daripada 62 kepada 64 dan mengeras keperluan untuk pencen penuh, yang menurut kerajaan diperlukan untuk mengimbangi buku di tengah-tengah perubahan demografi.

Bagaimanapun, kesatuan sekerja berkata langkah yang dicadangkan itu amat tidak adil, terutamanya memberi kesan kepada pekerja berkemahiran rendah yang memulakan kerjaya mereka lebih awal dan mempunyai pekerjaan yang merosot secara fizikal, serta wanita yang mempunyai kerjaya yang tidak berterusan. Mereka menggesa mogok dan bantahan besar-besaran hari kesembilan pada Khamis depan, disegarkan oleh kejutan dan kemarahan yang meluas berikutan langkah kerajaan memintas parlimen.

“Pembaharuan ini adalah keterlaluan, menghukum wanita dan kelas pekerja, dan menafikan kesusahan mereka yang mempunyai pekerjaan paling sukar,” kata Neiva Cardante, yang ibu bapanya – tukang batu dan tukang cuci – “adalah antara mereka yang paling rugi”.

Ketidaksamaan yang dilihat dalam pembaharuan pencen Macron telah menyentuh saraf mentah di negara yang mempunyai perkataan “égalité” (kesamaan) termaktub dalam motonya. Bicara tentang ketidakadilannya telah menjadi pemacu utama protes besar-besaran yang membawa berjuta-juta orang ke jalan raya di bandar, pekan dan kampung di seluruh negara, menarik dari jauh di luar barisan kiri.

>> ‘Bukan hanya tentang pencen’: penunjuk perasaan Perancis melihat ancaman kepada keadilan sosial dalam reformasi Macron

Tinjauan secara konsisten menunjukkan bahawa lebih daripada dua pertiga negara menentang rancangan kerajaan. Sebilangan besar rakyat Perancis juga menyatakan sokongan terhadap mogok yang telah mengganggu sekolah, pengangkutan awam dan kutipan sampah, menimbus jalan-jalan Paris – bandar yang paling banyak dikunjungi di dunia – di bawah timbunan sampah yang busuk.

Pergunungan sampah telah terbentuk di seluruh ibu kota Perancis, kadang-kadang bergema dengan halangan revolusi masa lalu. © Benoit Tessier, Reuters

Penggunaan Perkara 49.3 pada hari Khamis adalah satu pengakuan bahawa pembaharuan yang dipertikaikan juga tidak mempunyai majoriti dalam Dewan Negara, di tengah-tengah keengganan ramai ahli parlimen pembangkang sayap kanan untuk menyelamatkan kerajaan minoriti Macron dan berani menghadapi kemarahan pengundi mereka.

Ia disambut dengan paduan suara ejekan dan ejekan yang memekakkan telinga di dewan rendah parlimen, di mana ahli parlimen berhaluan kiri menyahut Marseillaiselagu kebangsaan Perancis, ketika Perdana Menteri Borne bergelut untuk meninggikan suaranya di atas keriuhan.

Ahli Parlimen konservatif, yang Macron harapkan untuk menyokong pembaharuannya, juga pantas menegur kerajaan, memberi amaran bahawa tindakannya akan meradikalisasi pihak lawan dan melemahkan legitimasi demokrasi undang-undang.

“Kami mempunyai masalah demokrasi,” kata ahli parlimen sayap kanan Aurélien Pradié kepada BFM TV. “Undang-undang ini – yang akan mengubah kehidupan orang Perancis – telah diterima pakai tanpa undi sedikit pun di Perhimpunan Kebangsaan,” tambahnya, sambil menunjukkan kegagalan untuk mengadakan walaupun undi awal di dewan rendah di tengah-tengah halangan dari kiri. Dia menandakan risiko “kepecahan demokrasi” di negara itu berikutan langkah kerajaan.

Krisis legitimasi

Kekurangan mandat untuk “mengubah kehidupan orang Perancis” telah menjadi tema berulang semasa perhimpunan besar-besaran baru-baru ini menentang pembaharuan pencen, dengan penunjuk perasaan menegaskan bahawa mereka menyokong Macron dalam larian presiden tahun lepas untuk mengekalkan pemimpin sayap kanan Marine Le Pen hilang kuasa – dan bukan kerana mereka menyokong platform politiknya.

Ketika Macron mengalahkan Le Pen dalam undian pada 24 April, beliau kemudiannya gagal memperoleh majoriti dalam pilihan raya perundangan – menjadi presiden pertama yang gagal sejak pilihan raya presiden dan parlimen diselaraskan lebih dua dekad lalu. Seperti yang diakui oleh calon-calonnya pada masa itu, penolakan orang ramai terhadap rancangan baik pulih pencennya adalah faktor utama dalam persembahan buruk parti pada pilihan raya.

Penganalisis politik Chloé Morin menunjukkan “salah faham” yang berlarutan antara Macron dan ramai pengundi mengenai sifat mandatnya. Dia memetik ucapan kemenangannya pada April tahun lalu, apabila presiden yang baru dipilih semula itu mengakui pengundi yang menyokongnya “bukan kerana menyokong[his] idea tetapi untuk menyekat mereka yang paling kanan”.

“Pada masa itu, Macron berkata dia mempunyai ‘kewajipan terhadap’ pengundi tersebut,” kata Morin kepada harian Perancis Ouest France. “Sekarang mereka berasa dikhianati dan dihina.”

Antoine Bristielle, pakar pendapat awam di badan pemikir Fondation Jean-Jaures, berkata penggubalan undang-undang penting seperti itu tanpa undi parlimen akan memusuhi negara ini dan memperdalam sentimen anti-Macron, dengan kenangan tentang pemberontakan Vest Kuning masih jelas. Beliau merujuk kepada tinjauan pendapat Ifop minggu ini yang menunjukkan bahawa kira-kira lapan daripada 10 orang menentang perundangan dengan cara ini, termasuk majoriti pengundi yang menyokong Macron pada pusingan pertama pilihan raya presiden tahun lalu.

“49.3 dianggap sebagai simbol kekejaman, dengan potensi untuk menghakis sokongan untuk kerajaan dan institusi demokrasi,” katanya, sambil menambah bahawa tinjauan telah mendedahkan peningkatan kebencian terhadap kerajaan yang dianggap mengabaikan orang ramai.

“Orang ramai tidak dapat memahami mengapa rang undang-undang yang sangat ditolak oleh pengundi akan dipaksa melaluinya,” jelas Bristielle. “Putus hubungan antara penggubal undang-undang dan kehendak rakyat tidak lagi boleh diterima. Pengundi tidak lagi berpuas hati dengan menurunkan kuasa selama lima tahun.”


Kemarahan terhadap penggunaan Perkara 49.3 juga dijangka meracuni lagi perbahasan dan mengakibatkan lebih banyak kesesakan pada Perhimpunan Negara yang sudah bergelora, di mana parti pembangkang membentangkan usul tidak percaya dalam kerajaan Borne pada hari Jumaat, untuk diundi pada minggu depan.

Setelah gagal mendapatkan sokongan yang mencukupi untuk rang undang-undangnya yang dipertikaikan, Macron kini bergantung pada pembangkang yang juga gagal mengumpul undi yang mencukupi untuk menjatuhkan kerajaannya. Taktik itu boleh menawarkan kemenangan kepadanya secara lalai tetapi juga menjejaskan peluang untuk membina konsensus parlimen pada masa hadapan.

“Risiko untuk Macron sekarang ialah dia akhirnya tidak berdaya untuk menyelesaikan apa-apa perkara penting dalam tempoh empat tahun akan datang,” kata Bristielle, yang pendekatan atas-bawah presiden kepada kerajaan “tidak sesuai” dalam konteks gantung. parlimen di mana kompromi dan pembinaan gabungan adalah penting.

Parti Renaisans yang memerintahnya setakat ini telah menikmati ukuran kejayaan dalam mengemudi cabaran pemerintahan minoriti, bergantung kepada sokongan daripada penggubal undang-undang pembangkang – kadang-kadang dari kiri, lebih kerap dari kanan – untuk meluluskan undang-undang dalam Perhimpunan Negara yang sangat berpecah-belah mengira delegasi besar. Ahli Parlimen dari hujung kanan dan kiri keras. Tetapi kerjasama sebegitu pastinya tidak dapat dielakkan, sekurang-kurangnya dalam beberapa minggu atau bulan akan datang.

Pengarang editorial Perancis tidak berbelah bahagi dalam penilaian mereka terhadap perjudian Macron, yang akhbar konservatif Le Figaro melabelkan sebagai “kekalahan” untuk presiden dan Le Monde menyamakan sebagai “bermain dengan api”.

“Iklim krisis politik menghantui negara,” baca kolum editorial harian Le Monde pada hari Jumaat, memberi amaran bahawa Macron berisiko “menjauhkan wilayah negara secara berterusan, memupuk kebencian yang berterusan dan juga mencetuskan keganasan”.

Harian serantau La Voix du Nord memarahi presiden kerana mengelak daripada mengundi, dengan alasan bahawa “risiko kekalahan yang terhormat” adalah lebih baik daripada “meniup api pergolakan sosial”.

“Pada hari ini, 16 Mac, ‘Makronisme’ mengarahkan kematiannya sendiri,” tambah Libération yang berhaluan kiri, membenarkan “kegagalan peribadi” seorang presiden “yang berkuasa atas ikrar untuk meremajakan demokrasi Perancis” tetapi hanya “meningkatkan kelemahan yang telah dijanjikannya untuk diperbaiki”.

Data Pengeluaran HK

Pengeluaran HK Hari Ini

Togel SDY Hari Ini

Data Singapura

Togel SDY

Result Sidney