Ramalan cuaca baharu: mendung dengan peluang untuk dipolitikkan
site

Ramalan cuaca baharu: mendung dengan peluang untuk dipolitikkan

Saluran televisyen milik negara Perancis memberi perhatian kepada angin minggu ini dan mengubah cara mereka menyampaikan ramalan cuaca mereka. Sebagai ganti ramalan terang matahari atau hujan, mereka memperkenalkan format baharu yang menerangkan cuaca dari segi perubahan iklim.

Skeptik iklim – minoriti kecil tetapi semakin meningkat di Perancis – menyambut berita itu dengan wajah guruh. Tetapi tidak seperti cuaca, adalah mudah untuk melihat perubahan yang akan datang: pada 2015, saluran France 2 menggantung peramal cuaca Philippe Verdier selepas dia menerbitkan sebuah buku yang memuji “banyak akibat yang menggembirakan dan positif daripada pemanasan global”.

Hari-hari apabila buletin cuaca yang disiarkan di televisyen bebas daripada kontroversi politik telah lama berlalu, jika benar-benar wujud. Ambil Vladimir Solovyov, penyampai TV Rusia dan muka masam propaganda Kremlin.

hidup persembahan baru-baru ini, dia mengecam tamadun barat sebagai “syaitan”, kemudian beralih kepada ahli cuacanya dan bertanya sama ada keadaan sesuai untuk melancarkan peluru berpandu nuklear antara benua. Dia menjawab dengan ketawa: “Senjata kami, pedang pembalasan kami tidak tertakluk kepada pengaruh luar dan pasti akan menyerang sasarannya.” Dari segi mencampurkan ketenteraan dan cuaca, tidak ada yang baru di bawah matahari di Rusia Vladimir Putin. Pada 2015 seorang peramal TV menyifatkan iklim musim luruh yang nyaman di Syria sebagai “sangat menguntungkan” untuk kempen pengeboman Rusia.

Berkecuali dalam politik sentiasa menjadi fatamorgana. Cuaca itu sendiri mungkin tidak berpolitik selama-lamanya, tetapi hanya pada tahun 1970 bahawa peramal di rangkaian ARD Jerman Barat berhenti menunjukkan peta yang menggambarkan Jerman dalam sempadan pra-perang dunia yang diperbesarkan.

Pada era kemudian, saya sering menghidupkan televisyen Jerman Barat dan menonton penyampai memberitahu penonton bagaimana keadaan cuaca di timur komunis dan juga barat. Mesej subliminal kepada penonton barat ialah, jangan lupa saudara-saudara kita di timur. Tetapi ramalan ini juga menyediakan perkhidmatan awam yang luar biasa: berjuta-juta orang Timur sangat gemar, pemerhati rahsia televisyen Jerman Barat.

Sementara itu, di televisyen Jerman Timur, saya pernah menonton buletin cuaca yang kurang memberi perhatian kepada separuh kapitalis barat Jerman yang mungkin tidak wujud.

Televisyen Korea Utara pernah memaparkan ramalan yang suram seperti hari mendung di Pyongyang, tetapi sejak kebelakangan ini beberapa cahaya matahari telah tiba dalam bentuk grafik dan peta yang licin, animasi. Ideanya nampaknya siaran cuaca yang lebih mudah diakses akan memberikan kredibiliti kepada berita politik yang dikawal oleh kerajaan.

Walau bagaimanapun, peta cuaca TV yang menunjukkan sempadan negeri kekal sebagai perniagaan yang rumit. Mengikut undang-undang, stesen TV Argentina mesti memaparkan pulau Falkland yang diperintah oleh British sebagai Malvinas, wilayah Argentina — menjamin sambutan sejuk daripada penonton di Port Stanley.

Dan ramalan cuaca yang terlepas sasaran boleh menyebabkan anda berada di dalam air panas, seperti yang ditemui oleh dua peramal terbaik Hungary pada kos mereka tahun lepas. Mereka meramalkan cuaca ekstrem pada Hari St Stephen, cuti umum yang meraikan asas negara Hungary zaman pertengahan. Kerana kecewa, kerajaan Perdana Menteri Viktor Orbán membatalkan pertunjukan bunga api yang telah dirancang di Budapest. Kemudian cuaca menjadi ringan selepas semua – kerajaan memecat ahli meteorologi.

Mereka melakukan perkara secara berbeza di UK. Pada Oktober 1987, Michael Fish, seorang ahli cuaca BBC yang mana istilah “khazanah negara” boleh dicipta, memberitahu penonton bahawa seorang wanita telah menelefon dan bertanya sama ada taufan sedang dalam perjalanan. “Jika anda menonton, jangan risau – tidak ada,” Fish meyakinkan negara.

Secara teknikal, dia betul — tetapi sebahagian Kepulauan British masih mengalami ribut paling ganas sejak 1703. Untungnya untuk Ikan, ia hanyalah taufan dalam cawan teh. Beliau mengekalkan tugasnya dan telah dianugerahkan MBE pada tahun 2004 untuk perkhidmatan penyiaran.

tony.barber@ft.com

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

Hongkong Prize

Keluaran HK

Togel SDY Hari Ini

Live SGP

Data Pengeluaran SDY

SDY Hari Ini