Satu daripada lima kereta dijual pada 2023 menjadi elektrik
site

Satu daripada lima kereta dijual pada 2023 menjadi elektrik

Hampir satu daripada lima kereta yang dijual di seluruh dunia tahun ini akan menjadi kenderaan elektrik, Agensi Tenaga Antarabangsa telah meramalkan, selepas jualan sudah melepasi tanda 10 juta buat kali pertama di seluruh dunia.

Lonjakan yang luar biasa dalam permintaan untuk model berkuasa bateri bermakna kenderaan elektrik akan menyumbang 18 peratus daripada jualan kereta global berbanding hanya 4 peratus daripada jualan kereta global pada 2020, menurut tinjauan tahunan agensi itu.

Jualan tahun ini diunjurkan meningkat kepada 14 juta kenderaan, termasuk kedua-dua model bateri sahaja dan hibrid yang dipasang untuk mengecas.

China menyumbang hampir dua pertiga daripada semua jualan kereta elektrik pada 2022, terutamanya disebabkan oleh program subsidi. Eropah dan AS, yang kedua-duanya turut menawarkan insentif, merupakan pasaran kedua dan ketiga terbesar untuk kereta tersebut.

Penyahkarbonan jualan kereta adalah salah satu tonggak mengurangkan pelepasan gas rumah hijau EU menyasarkan untuk menghentikan hampir semua jualan kereta dipacu enjin pembakaran secara berperingkat menjelang 2035, dan AS mahu separuh daripada jualan menjadi elektrik menjelang akhir dekad ini.

Peraturan yang diperketatkan telah mendorong setiap pembuat kereta utama untuk melabur banyak dalam kenderaan sifar pelepasan, sama ada kereta elektrik atau model berkuasa hidrogen.

Pengeluar seperti Ford, Stellantis, General Motors dan Mercedes-Benz adalah antara mereka yang telah menetapkan rancangan berbilion dolar untuk menjual hanya kenderaan sifar pelepasan dalam tempoh dua dekad akan datang.

Pada masa yang sama, peserta baharu seperti Tesla dan pemain China termasuk BYD meningkatkan persaingan dalam segmen elektrik, mendorong harga lebih rendah dan berpotensi memacu permintaan lagi.

Ini telah membawa kepada rangkaian model elektrik yang semakin meluas tersedia di pasaran utama, dengan 60 peratus daripada pilihan elektrik di China ialah kereta besar atau kenderaan utiliti sukan, segmen paling popular di kalangan pemandu di seluruh dunia.

Secara keseluruhan, lebih daripada 500 model kereta elektrik telah dijual tahun lepas, lebih daripada dua kali ganda bilangan yang tersedia hanya lima tahun lalu.

IEA juga meningkatkan jangkaannya untuk jualan kereta elektrik secara global, kini mengunjurkan bahawa 35 peratus daripada jualan global akan menjadi elektrik pada 2030, berbanding ramalan hanya 25 peratus setahun yang lalu.

Ia menjangkakan 60 peratus daripada jualan di China, AS dan Eropah akan menjadi elektrik sepenuhnya menjelang 2030.

“Enjin pembakaran dalaman telah tiada tandingan selama lebih satu abad, tetapi kenderaan elektrik mengubah status quo,” kata pengarah eksekutif IEA Fatih Birol. “Menjelang 2030, mereka akan mengelakkan keperluan untuk sekurang-kurangnya 5 juta tong sehari minyak.”

Laporan itu juga menekankan pergantungan industri terhadap teknologi China. Kira-kira 35 peratus daripada kenderaan elektrik yang dieksport datang dari China tahun lepas, manakala Eropah ialah rakan dagang terbesar negara itu untuk kereta elektrik dan bateri.

Kenaikan mendadak dalam jualan juga telah mendorong pelaburan dalam kilang bateri. Permintaan untuk bateri EV meningkat tahun lepas sebanyak 65 peratus kepada 550 gigawatt jam.

Walaupun terdapat kebimbangan dalam industri tentang pembuatan bateri seiring dengan jualan, IEA mengunjurkan bilangan projek baharu yang diumumkan bermakna industri bateri berada di landasan yang betul untuk memenuhi keperluan jangkaan pembuat kereta sepanjang dekad ini.

Pasaran yang lebih kecil juga mempunyai pertumbuhan tinggi dalam jualan kenderaan elektrik daripada asas yang rendah. Jualan kereta bateri meningkat tiga kali ganda di India dan Indonesia, dan meningkat dua kali ganda di Thailand, di mana lebih daripada 3 peratus jualan kini adalah elektrik. Lebih separuh daripada model tiga roda yang dijual di India tahun lepas adalah elektrik.

Modal Iklim

Logo Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

reslut sgp

pengeluaran togel sidney hari ini

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

result hk

data hk 4d