“Shazam!  Wrath of the Gods ialah komedi keluarga bodoh tentang wira-wira DC yang naif berseronok ketika box office Marvel menjunam di seluruh dunia.
site

“Shazam! Wrath of the Gods ialah komedi keluarga bodoh tentang wira-wira DC yang naif berseronok ketika box office Marvel menjunam di seluruh dunia.

Shazam DC! Fury of the Gods ialah sekuel kepada filem adiwira remaja 2019. Diarahkan oleh David F. Sandberg. Dalam bahagian baru, wira berhadapan dengan anak perempuan Atlanta yang pendendam, dimainkan oleh Helen Mirren, Lucy Liu dan Rachel Zegler. Pengkritik filem Anton Dolin bercakap tentang bagaimana, di tengah-tengah krisis pawagam adiwira di seluruh dunia, DC terus membuat filem keluarga yang ringkas.

Krisis komik filem superhero tidak dinafikan lagi. Selepas kejayaan “Avengers” keempat, walaupun ketua Marvel Kevin Feige yang maha kuasa tidak dapat mengulangi kejayaannya. Resit box office yang semakin sederhana membolehkan watak bosan bertahan daripada menang di box office. Bukan sahaja klasik yang marah seperti Martin Scorsese, tetapi juga pakar muda mengakui bahawa kemuncak estetika komik berada di belakang kita, ia perlu dicipta semula.

Dengan latar belakang yang menyedihkan ini (hanya dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kedua-dua Black Adam dan Ant-Man dan Wasp yang ketiga telah mengecewakan penonton) anda jarang melihat gambar yang akan terus hidup tanpa kesombongan dan boleh menghiburkan tanpa jemu. “Shazam! Rage of the Gods” oleh DC dan bekas pengarah seram David F. Sandberg, yang juga mengarahkan bahagian pertama, adalah salah satu kejayaan relatif tersebut.

SHAZAM! FURY OF THE GODS - Official Trailer 2

Jika komik filem bukan genre kegemaran anda, tidak mungkin Shazam kedua akan meyakinkan anda. Jika, sebaliknya, anda terlepas tarikan berkualiti tinggi, tanpa cita-cita mesianik The Avengers atau Avatar, anda berada di sini.

Sumber tersembunyi DC Extended Universe, yang telah ketinggalan di belakang Marvel yang menakluki segala-galanya sejak sekian lama, adalah keupayaan untuk berehat dan membuat filem yang agak bodoh. Cerita tentang penyelamat berpakaian kemas pada mulanya didakwa dengan skema dan kebudak-budakan – jadi, mungkin, berhenti menjadi pemalu dan ubah kualiti ini menjadi sumber tambahan? Aquaman mengikuti logik ini (dan oleh itu sekuelnya yang akan datang adalah salah satu yang paling dinanti-nantikan tahun ini), dan francais Shazam berada di bawahnya.

Ingat bahawa di tengah-tengah tipu muslihat adalah Billy Batson (Ashen Angel), seorang remaja yang sukar, anak angkat dalam keluarga besar, kepada siapa ahli silap mata yang pemarah memindahkan kuasa ajaib – keupayaan dengan bantuan mantra “Shazam!” berubah menjadi superhero dewasa dengan panahan petir di dadanya (pelawak Zachary Levi). Billy bermurah hati berkongsi kuasa ini dengan adik-beradik angkatnya: Freddie (Jack Dylan Grazer yang berjalan bertongkat), pelajar kehormat Mary (Grace Fulton), Pedro (Jovan Armand), pemalu Eugene (Ian Chen) dan Darla (Faite Herman) yang baik hati. .

Dalam bahagian kedua francais, mereka perlu mencabar keluarga lain – tiga anak perempuan gergasi Atlanta, yang memutuskan untuk membalas dendam berabad-abad penjara dan menundukkan dunia orang kepada huru-hara. Ia dibintangi oleh Hespera, Calypso dan Anthea, masing-masing Helen Mirren, Lucy Liu dan superstar terbaru Rachel Zegler (Maria dari Spielberg’s West Side Story). Sekali lagi, berat utama dalam filem superhero jatuh pada penghibur peranan penjahat: bukan sahaja ajaib, tetapi juga kebolehan lakonan tiga bentara kiamat jelas melebihi sumber pasukan kanak-kanak.

Menceritakan semula perubahan plot, dari kemusnahan Pantheon di Athens (di sana, kepada kemalangan biasa, mereka menghantar kakitangan sihir yang digali di tapak pelupusan sampah Philadelphia) kepada kiamat terakhir yang tidak dapat dielakkan diikuti dengan pengakhiran yang bahagia, ia kosong. Satu tipu daya yang sangat primitif dan boleh diramal dibina daripada batu bata corak senario konvensional. Sandberg tidak cuba untuk menambah baik genre sama sekali – dia lebih suka menunggangnya seperti Calypso si naga yang gila, dan Darla si unicorn yang tidak berani, dan mengawal komik itu dengan dialog yang bijak.

Dia hampir selalu berjaya. Terdapat juga kesilapan, tetapi ia mudah dimaafkan. Pengarang tidak bangkit di atas pahlawannya, yang kuasa besarnya sama sekali bukan kekuatan otot atau kelajuan kilat, tetapi tidak bersalah yang tidak dapat dikalahkan dan kepercayaan yang tidak dapat dijelaskan dalam kebolehannya. Pengarah dengan senang hati bersetuju dengannya. Dunia akan menjadi neraka (dan ia bukan hanya mengenai Philadelphia yang dicat pada skrin, yang atas sebab tertentu difilemkan di Atlanta), jadi mengapa tidak bermain-main pada akhirnya?

Mitologi antik dijalin secara organik ke dalam alam semesta Shazam!, menggantikan permainan fantasi yang sama dangkal dari bahagian sebelumnya – bukan tanpa alasan Billy yang tidak terlalu membaca mengelirukan Solomon Perjanjian Lama dengan Saruman karya Tolkien. The Tree of Life berakar umbi di sebuah metropolis Amerika yang makmur. Tunas membengkak, dari mana roh jahat Yunani kuno memanjat: harpies, cyclops, minotaur. kiamat sudah hampir.

Walau bagaimanapun, Billy, yang masih belum mencipta nama adiwira untuk dirinya sendiri (seorang yang lalu lalang memanggilnya -man, jenaka untuk Philadelphians), secara tradisinya tidak berputus asa, kerana dia sombong dan optimis, sebagai seorang remaja sepatutnya . Dia disokong oleh pena yang dikarang sendiri bernama Steve, setakat ini watak baharu yang paling menawan dalam francais itu. Pada waktu malam, Billy berkhayal tentang Wonder Woman, semacam dari alam semesta yang sama, tetapi terlalu dewasa dan keren untuknya. Buku komik itu bagus kerana semuanya dibenarkan di dalamnya, malah peraturan ketat morfologi dongeng tidak berfungsi. Jadi Diana yang berseri-seri juga akan muncul di sini.

“Shazam! Wrath of the Gods” adalah genre karut yang mempunyai keupayaan super, jika tidak menghiburkan, sekurang-kurangnya untuk mengalih perhatian penonton. Dia mempunyai hak untuk berasa seperti kanak-kanak selama dua jam itu. Keajaiban Shazam! (seperti daya tarikan filem dengan nama yang sama) terletak tepat pada perkara ini: dengan memberikan wira remaja samaran orang dewasa, ia memberi orang dewasa dalam penonton peluang untuk sekurang-kurangnya sebentar jatuh ke zaman kanak-kanak.

‘Wakanda Forever’ – Perpisahan mengharukan Marvel kepada Chadwick Boseman Bagaimana pengarah Ryan Coogler berjaya membuat filem blockbuster Black Panther tanpa Black Panther

‘Wakanda Forever’ – Perpisahan mengharukan Marvel kepada Chadwick Boseman Bagaimana pengarah Ryan Coogler berjaya membuat filem blockbuster Black Panther tanpa Black Panther

Hongkong Pools

Keluaran Hongkong

Togel HKG Hari Ini

Nomor SGP

Result Sidney Hari Ini

Result Sydney