UK bersedia untuk menghapuskan tarif import minyak sawit Malaysia
site

UK bersedia untuk menghapuskan tarif import minyak sawit Malaysia

Kerajaan UK merancang untuk menghapuskan tarif import minyak sawit dari Malaysia, produk yang dipersalahkan kerana penebangan hutan secara meluas, kerana harga menyertai perjanjian perdagangan Asia-Pasifik, menurut orang yang terlibat dalam perbincangan itu, mencetuskan kemarahan daripada kempen hijau.

Britain sedang memuktamadkan syarat kemasukan ke Perkongsian Trans-Pasifik Komprehensif dan Progresif (CPTPP), perjanjian perdagangan serantau 11 ahli, selepas dua tahun rundingan.

Malaysia, salah satu anggota pakatan itu, telah berjaya menuntut Britain mengurangkan tarif minyak sawitnya – yang kini berkisar sehingga 12 peratus – hingga tidak ada serta-merta apabila memasuki pakatan itu, kata orang yang biasa dengan rundingan itu.

Alex Wijeratna, pengarah kanan di kumpulan kempen penebangan hutan Mighty Earth, berkata: “Penghapusan tarif ke atas produk minyak sawit dari Malaysia tanpa sebarang perlindungan alam sekitar menyukarkan UK untuk menggelarkan dirinya sebagai pemimpin iklim yang komited untuk menangani penebangan hutan dan melindungi habitat berharga. spesies terancam.”

Orang yang rapat dengan perkara itu berkata bahawa UK pada satu ketika menjangkakan tempoh fasa berbilang tahun untuk tarif minyak sawit, yang ditentang Malaysia.

UK dijangka memuktamadkan perjanjian luas mengenai pakatan itu dalam beberapa minggu akan datang sebelum menandatangani terakhir pada musim panas.

Kempen mengatakan bahawa penebangan hutan untuk mewujudkan ladang sawit merosakkan biodiversiti © Matthew Lambley/Alamy

Walaupun pakatan itu memberi impak ekonomi yang boleh diabaikan kepada UK, para menteri telah mempromosikannya dengan kuat sebagai contoh dasar perdagangan bebas pasca-Brexit.

Jabatan Perniagaan dan Perdagangan, yang mengetuai rundingan CPTPP untuk UK, berkata ia tidak dapat mengulas mengenai rundingan itu.

Minyak sawit, yang dituai daripada pokok kelapa sawit, digunakan dalam pelbagai jenis makanan dan produk isi rumah. Kempen mengatakan bahawa penebangan hutan untuk mewujudkan ladang sawit merosakkan biodiversiti, khususnya memusnahkan habitat orang utan. Malaysia adalah pengeluar minyak sawit kedua terbesar di dunia selepas Indonesia, yang bukan ahli CPTPP.

Berbanding dengan EU, yang mengekalkan tarif minyak sawit dan juga merancang peraturan baharu yang ketat terhadap import yang dikaitkan dengan penebangan hutan, UK mempunyai pendekatan pengawalseliaan yang agak ringan, dengan undang-undang yang hanya menangani penebangan hutan yang ditakrifkan sebagai haram di bawah undang-undang tempatan di negara pengeluar.

Clare Oxborrow, penganalisis kemampanan kanan di Friends of the Earth, berkata rancangan itu amat membimbangkan dan boleh membawa kepada kehilangan ekosistem hutan yang lebih dahsyat.

“Konsesi ini bercanggah sama sekali dengan komitmen kerajaan untuk membendung penebangan hutan daripada rantaian bekalan UK. Kami memerlukan undang-undang yang kukuh yang memastikan produk yang kami makan di UK tidak membahayakan hutan, komuniti dan hidupan liar di luar negara,” katanya.

Oleh kerana setiap ahli CPTPP mempunyai kuasa veto ke atas negara baharu yang menyertai pakatan itu, UK berada dalam kedudukan yang lemah dalam cuba menentang tuntutan bagi perubahan kepada rejim tarifnya dan dasar lain. Pakatan itu juga mengandungi peruntukan penyelesaian pertikaian pelabur-negara yang kontroversi membenarkan syarikat menyaman kerajaan kerana melanggar undang-undang awam antarabangsa.

Peserta dalam rundingan itu berkata Kanada, seorang lagi ahli CPTPP, meminta UK untuk menggugurkan peraturannya terhadap import daging lembu yang dinaikkan dengan hormon pertumbuhan, walaupun London telah menolak permintaan itu dan sebaliknya memberikan kuota baharu untuk daging lembu tanpa hormon.

Keuntungan ekonomi yang minimum kepada UK daripada menyertai CPTPP mencerminkan kedua-dua jarak geografi Britain dari rantau ini dan perjanjian dua hala sedia ada dengan kebanyakan ekonomi besar, termasuk Jepun, Singapura, Mexico dan Kanada, yang digulingkan daripada keahliannya dalam EU.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

Surat sebagai jawapan kepada artikel ini:

Kisah penglibatan barat di Wuhan / Dari Axel Hörhager, Luxembourg

Pemotongan tarif untuk minyak sawit lestari adalah perdagangan dan hidupan liar yang menang-menang / Daripada Simon Dowell, Pengarah Sains & Dasar Pemuliharaan, Zoo Chester, Upton-by-Chester, Cheshire, UK

datasinga49

sidney totobet

info keluaran sydney

info hk malam ini

totobet sg