UK melancarkan persaingan untuk reka bentuk reaktor nuklear kecil
site

UK melancarkan persaingan untuk reka bentuk reaktor nuklear kecil

Kerajaan UK meningkatkan usaha untuk mencapai sasaran bercita-cita tinggi untuk stesen janakuasa nuklear generasi baharu dengan melancarkan pertandingan antarabangsa untuk mencari reka bentuk terkemuka untuk reaktor modular kecil dengan tujuan membiayai bersama pembangunan teknologi.

Tetapi tiada pembiayaan tambahan untuk nuklear dalam Belanjawan, dengan pegawai menjanjikan butiran mengenai pembiayaan akan diumumkan pada akhir bulan oleh setiausaha tenaga Grant Shapps.

Canselor Jeremy Hunt juga mengesahkan rancangan untuk menubuhkan Great British Nuclear, sebuah badan baharu untuk menyelia pemulihan tenaga atom dan melicinkan pembangunan saluran paip baharu stesen janakuasa.

Badan baharu itu akan menjalankan pertandingan untuk SMR, dengan matlamat untuk melengkapkan peraduan menjelang akhir tahun ini. Kerajaan komited untuk membiayai bersama bidaan yang menang jika “ditunjukkan sebagai berdaya maju”.

Kerajaan berharap SMR dapat membantunya mencapai sasaran bercita-cita tingginya iaitu 24GW kapasiti nuklear baharu menjelang 2050. Sasaran itu bersamaan dengan 25 peratus tenaga elektrik Britain, berbanding 15 peratus pada masa ini, dan direka bentuk untuk memperkukuh keselamatan tenaga domestik dalam ekoran pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Menteri bimbang untuk mempercepatkan rancangan untuk menggantikan kumpulan loji atom yang sudah tua di UK, yang telah berkurangan sejak beberapa tahun kebelakangan ini apabila loji yang lebih tua ditutup. Empat daripada lima loji operasi akan dibersarakan menjelang 2028.

Program untuk menggantikannya telah mengalami kelewatan. Satu-satunya loji nuklear besar baharu dalam pembinaan, di Hinkley Point di Somerset, ketinggalan bertahun-tahun dari jadual dan melebihi bajet, masalah yang telah menjejaskan semua projek nuklear besar lain di seluruh Eropah.

“Meningkatkan kapasiti nuklear adalah penting,” kata Hunt sambil mengesahkan pelancaran perundingan mengenai mengklasifikasikan semula tenaga nuklear sebagai “mampan” dari segi alam sekitar, satu sebutan yang menentukan jenis kuasa yang layak untuk insentif berkaitan iklim. Langkah itu direka untuk membantu meningkatkan lebih banyak pelaburan swasta dalam sektor nuklear.

Berpuluh-puluh syarikat sedang mengusahakan reka bentuk reaktor yang lebih kecil yang mereka janjikan boleh menyampaikan tenaga nuklear dengan lebih cepat dengan menggunakan teknik pembuatan modular yang mengurangkan risiko pembinaan yang dihadapi dengan reaktor yang lebih besar.

Persaingan untuk SMR dijangka menarik minat daripada kumpulan perindustrian, seperti Rolls-Royce, dan syarikat baru seperti Newcleo, yang kedua-duanya telah membincangkan tentang aspirasi mereka untuk membina reaktor kecil di UK.

Konsortium yang diterajui Rolls-Royce telah memperoleh £210 juta dana geran kerajaan untuk projeknya dan reka bentuk reaktornya sedang dinilai oleh pengawal selia keselamatan, Pejabat bagi Peraturan Nuklear.

Hunt juga mengumumkan aspirasi untuk menyediakan sehingga £20bn untuk dilaburkan dalam teknologi karbon, penangkapan dan penyimpanan dalam tempoh dua dekad akan datang. Inisiatif itu boleh membantu UK menyimpan antara 20 juta hingga 30 juta tan CO₂ setiap tahun menjelang 2030, katanya. Tetapi pegawai mengesahkan tidak akan ada wang tunai baru sebelum pilihan raya umum akan datang, yang akan diadakan menjelang Januari 2025.

Kempen melahirkan kekecewaan dengan kekurangan langkah hijau dalam Belanjawan pada masa AS sedang mengecas peralihan tenaganya dengan Akta Pengurangan Inflasi $369bn, dan ketika EU sedang menyediakan Akta Industri Sifar Bersihnya.

“Apa yang diumumkan hari ini tidak mencukupi untuk mengekalkan UK dalam perlumbaan global untuk mencapai pelepasan sifar – ia meletakkan kami berisiko untuk dikalahkan oleh AS dan Eropah,” kata Ed Matthew, pengarah kempen di badan pemikir E3G.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

result.sgp

peng sidney

keluaran sydney

angka keluar hk