VW meningkatkan pelaburan dalam peralihan kereta elektrik dengan suntikan €180bn
site

VW meningkatkan pelaburan dalam peralihan kereta elektrik dengan suntikan €180bn

Volkswagen meningkatkan pelaburannya dalam kenderaan elektrik, memberikan €180 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang untuk mengeluarkan baterinya sendiri dan berkembang di pasaran terbesar dunia di AS dan China.

Ia adalah peningkatan 13 peratus daripada ikrar tahun lepas sebanyak €159bn dengan hanya lebih dua pertiga daripada wang yang diperuntukkan untuk peralihan kepada kenderaan elektrik dan perisian kerana kereta itu semakin menjadi peranti yang disambungkan, di mana telefon pintar dipautkan dengan fungsi dalam kenderaan.

Ketua eksekutif Oliver Blume berkata pengeluar kereta kedua terbesar di dunia mengikut jumlah akan menggunakan pelaburan itu untuk menyasarkan pertumbuhan dalam “pasaran utama”, sambil menambah bahawa 2023 akan menjadi “tahun yang menentukan” bagi kumpulan itu.

Walaupun terdapat tekanan untuk mempelbagaikan kedua-dua rantaian bekalan dan jualan dari China berikutan peningkatan ketegangan geopolitik, VW berhasrat untuk menggunakan pelaburan untuk mengukuhkan kedudukannya di negara itu, di mana ia memperoleh separuh keuntungannya.

Ia telah mengambil pandangan bahawa China tidak mungkin menyerang Taiwan dalam jangka pendek kerana kejutan yang akan menyebabkan ekonominya sendiri, menurut seorang yang telah menjadi sebahagian daripada perbincangan dalaman.

Blume berkata bahawa VW perlu “mendengarkan pelanggan China dengan lebih kuat”, sambil menambah bahawa mesin karaoke dalam kereta dan keupayaan untuk mencipta avatar adalah antara trend yang sedang dibangunkan bahagian perisiannya yang berpangkalan di China, Cariad.

Avatar dalam kereta akan menjadi seperti penumpang yang boleh digunakan untuk memberi panduan dan bantuan secara visual kepada pemandu tentang arah dan bahaya.

Pengumuman pembuat kereta Jerman itu dibuat ketika industri meningkatkan peralihan daripada enjin pembakaran kepada kenderaan berkuasa bateri.

VW telah pergi lebih jauh daripada pesaing dengan rancangan untuk bukan sahaja memasang bateri tetapi juga mengeluarkan sel.

Ia baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk membina sebuah loji kenderaan elektrik di AS dan kilang bateri sokongan di Kanada, terpikat oleh pakej subsidi dan insentif cukai $369 bilion presiden AS Joe Biden untuk tenaga hijau dalam Akta Pengurangan Inflasi.

Blume berkata pada hari Selasa bahawa dia telah membatalkan rancangan dengan perdana menteri Kanada Justin Trudeau, mengalu-alukan pendekatan negara untuk pelaburan “perkongsian risiko” kerana ia bersetuju untuk menawarkan insentif cukai VW berdasarkan jualan.

Pemilik jenama seperti Porsche, Škoda dan Audi juga mendedahkan ia telah menerima hit €2bn berkaitan dengan penjualan perniagaannya di Rusia.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

data singapore hari ini

peng sidny

totobet syd

indo hk

totobet togel singapore